Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, November 30, 2010

We will never forget that date

We booked ticket to visit my sister at Penang just to know when we landed safely at Bagan Serai airport Abang Fuad received an enormous number of missed calls from hospital and his colleagues. It’s absolutely tragic and I thought it would change everything henceforth; it's true indeed.

I did loads of things to put his mind aside for a while. His best mate at hospital has been slashed 4 times just when he is ready for work. The scene happened in front of his house; the so called ‘gated community housing area’ at seri kembangan. he immediately collapsed on the road while his hand hanging on the ground while few other fingers separated from its original position. His brain was slashed too  He is in ICU till today and has been hospitalised since that date...

Honestly I had fun spending times with my beloved sister at penang, to accompany her and see her work place, to be exact a factory site under construction. it’s big and to me it’s quite dangerous place for a lady. But, insya allah by God’s will she will just be fine there.

But, something is missing and different since the day of Friday; 26/11/2010. My prince become quieter everyday and he become conscious on the environment and especially on my whereabouts. He kept calling me when I am at work, hugging me when I am home and he doesn’t want to be far apart from me for a single minute. I know this must be a crucial time for both Ramesh and my dear boy Abg fuad. Both of them are much closed and that was the reason I know Ramesh from out teh tarik sessions, or when I visited Abg Fuad at hospital or when I attended their formal function. Ramesh has a big character and it is easy to recognize him even though you just met him for the first time. He put smile at the right place and he gave nice words to cheer you up and to stay positive in every aspect of life. He is my husband’s best friend and I never missed out every single story about both of them whenever my boy came back from work.

My husband is just similar to my character and I believed that was the reason why we were attracted to each other. We don’t have many friends because we are so afraid of losing one. The pain will remain and thorn our heart apart... Abang Fuad visited Ramesh at hospital twice since we were back on Sunday night. I could not follow him and Dr Suren because I don’t have a pass card. It is a privilege card to all doctors to enter any hospital and to its emergency room at any time.

Today, Ramesh has opened his eyes and staring at him with a full question mark by the look of his eyes. He was in a state of confusion. Abang Fuad said he was struggling to say something but none of them did Abang Fuad understand. Abag Fuad’s head of department mentioned that the opportunity for Ramesh to continue practising medical and doing surgery is very small. And that made my prince laid on my shoulder and asked me to hug him until he sleep. This is going to be a nightmare to the whole department, to his family, and especially to my dear husband. Abang Fuad shared room with Ramesh and they even lunch together every day. They studied together to further their master, and they support each other when one needed encouragement. And today, his head of department direct Abang Fuad and their whole team unit to pack Ramesh's belongings into few boxes and they locked the room. Abang Fuad has been moved to another room with his other colleague. Oh...pity .. =(

But believe me, Abang Fuad has changed a lot since 26/11/2010 and we want to appreciate life better today. I don’t know what to say more because I am scared if I said wrong words to describe him.

I am hoping that Dr Ramesh will recover fast and brighten up the world once again since there are so many love here waiting for you to be back. .

the three musketeers: abang fuad, ramesh, and azmi

Sunday, November 21, 2010

abang fuad...

kalau lah boleh mar ceritakan tentang abang fuad di sini, mar akan gunakan masa berbulan-bulan untuk describe abang fuad.

selama ni mar sibuk mencari topik untuk menulis; mar tengok awan cari ilham..konon-konon akan dapat idea dan topik yang paling menarik.. rupa-rupanya topik yang paling menarik ada dekat sangat dengan mar... tapi sayangnya bukan semua mar boleh ceritakan di sini. hubungan kami terlalu istimewa dan mar rasa tidak manis untuk dikongsi bersama dengan semua pembaca..

mar sangatlah lain daripada lain dan hanya keluarga dan kawan-kawan rapat sahaja yang faham dan boleh tahan dengan mar. mar sangat pentingkan ' my own space dan my quality of time'... abang fuad faham mar sepenuhnya.. hari ni mar rasa terharu sangat-sangat kerana beberapa sebab. semasa mula-mula perkahwinan, kami masih lagi dalam proses mengenal hati budi dan sessi adaptasi dalam perhubungan.. mar kadang-kadang terfikir yang mungkin abang fuad masih lagi menggali dan cuba memahami mar walaupun perkahwinan kami mencecah 2 tahun...

hari ni, abang fuad buat sesuatu yang mengalirkan air mata mar.. ( oh, mar susah nak menangis ) . bukan kerana abang fuad sakitkan hati mar, tapi tindakan dia untuk menenangkan mar .. dari jauh mar curi-curi  pandang abang fuad dan ucapkan kesyukuran ke hadrat Ilahi.. Allah itu maha adil bagi setiap hambanya... dan Dia ketemukan mar dengan seseorang yang betul-betul memahami mar.....

Tidak ada kata-kata terbaik yang dapat digambarkan untuk menerangkan hati mar sekarang.. tetapi mar bersyukur sesungguhnya kerana diberikan pinjaman di dunia seorang teman hidup seperti abang fuad..

dialah jantung hati saya......
'semakin hari semakin saya jatuh cinta pada awak' ....

Friday, November 19, 2010

Raison d'ĂȘtre

I don’t write frequently now because I enjoy reading more.

The more I read, the more I feel tiny, and lack of knowledge.

They wrote about other people, thoughts, politics, mother nature, brain vs heart, history, money etc..

It’s such a big and huge topic and it moved and inspired me in many ways,

Hence, I will be invisible for quite some time.

Not that I fancy to close this blog but rather to have adequate amount of time to read their brilliant manuscript and articles.

I want to develop an interest in life as I see it; the people, things, literature, music; the world is so rich, simply throbbing with rich treasures, beautiful souls and interesting people. Forget yourself.

Life is like a live telecast of theater, everyone has their roles to play. I want to enjoy and amuse myself of this extraordinary life. There are many things to be explored, many things to be laugh at, and many ways to help others and so forth.

I am sitting next to a projector and I am watching a clear view of the plays. The light is off and the journey has begun.

Monday, November 15, 2010

a wonderful weekend

We had a photoshoot session last saturday.
It is required for our next coming project with House of Lady Sephia.
It was not a formal session thus we can do  whatever we like to.
I enjoyed every single bit of it. =)

When I was still studying at UIA, i will drove off after class or weekend with kak tila (my bestfriend after raihan) and jog for 2 rounds around the park. The park is so huge and you don't have to cramp with other people or stand under people's armpit. We had our target on that time; to get our ideal weight. =) . It's a healthy routine and it put a smile on our face every time we completed 2 rounds of that huge track. This place reminisced back my teenage-life and I would love to come back here anytime of the day.

The photographer was my long lost high school friend who is in progress of opening his first ever studio. He loves so much photography and get inspiration from his late uncle who was a great photography through his eyes and his perception. I never had the chance to meet his late uncle though. Nevertheless I love those who are not afraid to take challenge and be outside from their comfort zone to pursue their dreams.



Hence, the photography session went very well and I enjoyed spending my one whole weekend with my dear haida while the photographer captured our lovely moments. Haida is a very bubbly human being. She can talk from sunrise till sunset.. She helped a lot to boost up my energy level by giving encouragement to me . The result was quite sataifactory so far when we saw the first 4 photos from tazbay studio's photo album. More photos will be availabe for view henceforth.

p/s : I personally love the bubble-blow gizmo. I think I should buy more onwards. =)

Sunday, November 7, 2010

Do you miss reading my boring topic??

There is a huge thing happening to me and Abang Fuad...and I am not going to burst it out here.

 I am letting myself to be imperceptible from the world around me.. I want to feel it..be happy in my own secret...

I am soundless now..when the time comes you will know it yourself..

P/s:
15th November is just around the corner.
2nd year of marriage with abang fuad is a enormous  blast to me.
I am mature and I am more confident to dive more into every challenges ahead of me.
 I am super excited now and I better shut my mouth tight!

oh..monday blues has strike me

Monday, November 1, 2010

ayah, ibu, suami, ayah mertua,ibu mertua ( sedih sikitla) tidak membantah

Alhamdulillah...

Lega sikit.. (banyak kot) kepala ni selepas luahkan pada semua impian hidupku.

Aku semenjak kecil semua keputusan kebanyakannya ditentukan oleh ibu bapaku..

Aku pernah mahu menjadi pembaca berita jam 8 malam di TV3, ayah mengamuk di rumah.. Mestilah mengamuk kan, hidup glamour penuh pancaroba.. (tapi papa, mar bukan nak glamour, mar suka membaca dan menyampaikan)... Ok, xpelah sebab aku faham kini memang mencabar jadi orang yang dikenali ramai walaupun niat itu baik. Terima kasih papa..

Kemudian, aku mahu jadi peguam..Serius..Ramai sangat yang sokong termasuk sedara mara, rakan taulan dan sudah semestinya ayah dan ibuku. Kakak saudaraku " kak Ros" sempat bawa aku ke mahkamah pada hari dia sah menjadi peguam di mahkamah. Aku mengalir air mata kerana aku membayangkan ibu dan ayah akan menyaksikan aku pada waktu hadapan menjadi peguam membela undang-undang negara.. Ceh..drama betul..
Apabila keputusan SPM keluar, aku berkobar -kobar mengisi semua form untuk melanjutkan pelajaran dalam undang-undang. Keputusan Sejarahku memberansangkan kerana aku betul-betul minat subjek Sejarah. Ketika sekolah aku paling suka membuat pembentangan Sejarah di hadapan kelas kerana aku mahu mereka gembira mengetahui bahawa Sejarah itu amat menyeronokkan kerana kita menggali masa lampau. Keputusan kemasukan ke Universiti sudah keluar. Aku berjaya memasuki UIA dan ditawarkan kursus Kejuruteraan. ..... ??? !!! hehehe.. Ye, satu waktu dulu aku pening-pening lalat dan tergamam kerana aku tidak pernah terfikir mahu menjadi Engineer.. Never in my life! Alhamdulillah.. kini aku masih bertahan dan bekerja dalam bidang kejuruteraan . Yang penting dapat keberkatan ibu dan ayah. Cukup !

Tapi, bila dikenang kembali...kita imbas lagi 20 tahun yang lepas... aku amat meminati subjek Matematik. Terlalu suka hinggakan aku sanggup menangis di kaki mama kalau satu hari mama tak bagi aku latihan Matematik. Mathematic fan club ! Aku merengek minta papa belikan aku jam digital pada usia 4 tahun kerana aku suka sangat pada nombor. Nombor selalu mebuat aku teruja. Aku suka nombor genap. Lebih tepat nombor 0 di belakang.Nombor genap 0 dibelakang selalu mebuat aku puas kerana padaku nombor itu cukup sifat kerana dijaga oleh pengawal sasa di hujung jalan oleh abang SIFAR.

 Apabila aku set jam untuk bangun awal pagi, aku suka set pada jam 5:59 pagi kerana aku mahu pastikan aku bangun sebelum nombor kosong menjelma --> iaitu 6 :00 pagi .  Minat aku yang sangat fanatik pada nombor membuatkan hidupku sangat dekat dengan jam. Akmar dan jam seperti tidak boleh dipisahkan.Seingat aku, sehinggalah hari pernikahan aku, aku mandi, tidur, berenang, bersukan, memasak dengan jam. Aku perlukan jam dekat padaku. Padaku, emas dan berlian boleh dicari ganti tetapi waktu tidak dapat diputar kembali. Benda yang paling berharga perlu sentiasa dekat denganku. Sehinggalah aku berkahwin dengan abang fuad, abang fuad minta jasa baikku untuk tukar jam digitalku kepada jam ala-ala cinderella --> jam ada jarum. Tapi yang paling best, Abang Fuad belikanku jam berjarum yang tiada nombor!! Huhu, aku membiasakan diri agak lama untuk teka-teki jam berapa sekarang?? Sebab tu, untuk mejaga hati abang Fuad, aku perlu sentiasa dekat dengan Handphone ku kerana di situ ada angka digital.. :-)

Disebabkan aku penggemar nombor, apabila aku naik darjah satu aku minta mama untuk membelikan aku popcorn daripada makcik cantin sekolah mama. Aku mahu jual di sekolah. Mama was-was tapi mama tewas dengan pujukanku. Aku akan mengheret satu beg plastik hitam besar berisi popcorn kedalam van bas sekolahku dan kebanyakan kawan-kawan sekolahku tidak mahu duduk sebelahku. Aku akan datang awal ke sekolah dan berjalan dari satu kelas ke satu kelas dengan menawarkan senyuman kelatku kepada kawan-kawan ku dan juga kakak dan abang senior di sekolah. Alhamdulillah, taktikku berjaya ! Sekiranya masih berbaki dalam 10 ke bawah popcorn ku, aku akan mengheret plastik beg hitam berisi popcorn ke bilik guru. Aku akan menawarkan muka bersemangatku dan teruja dengan mengatakan popcorn ku adalah popcorn paling sedap di dunia. Cikgu-cikgu membeli helahku dan akhirnya popcornku semua pasti akan habis terjual.

Aku bukan sahaja menjual popcorn, aku akan menjual alat tulis di sekolah. Pelajar-pelajar akan mencariku sekiranya mereka kehabisan pemadam, ataupun mencari kelainan untuk koleksi alat tulis yang menawan hati. Aku sangat puas sekiranya duit daripada hasil jualanku ini menjadi duit poketku ketika sekolah. Ibu dan ayah mampu memberiku duit, tetapi aku suka begini... bekerja keras mencari rezeki..

Apabila kini aku sudah bekerjaya..kadang-kala aku bertanya pada diri tentang kepuasan bekerja.. Aku amat takut pada mulanya untuk mengutarakan pendapatku kepada suami, ibu dan ayahku.. Aku punya cita-cita... Mungkin berbeza daripada apa yang aku lakukan kini.. Ia mencabar dan pasti akan memberikan cabaran kepadaku... tetapi apalah hidup tanpa cabaran kan? Aku mahu harunginya dan mengharapkan keberkatan daripada orang sekelilingku. Orang pertama yang aku bagitahu ialah suamiku. Dia mengizinkanku dan menaruh kepercayaan padaku. Alhamdulillah....  orang kedua yang aku bagitahu ialah ibuku.., mama tak setuju pada mulanya dan dia hampir meletakkan ganggang telefon. Aku terkedu dan aku tersedu-sedu. Aku masih ingin meyakinkannya yang aku perlukan kepuasan dalam membuat apa yang aku kerjakan. Tanpa kepuasaan dan keterujaan tidak mungkin kita akan betul-betul berjaya dalam apa yang kita lakukan. Kemudian, aku call papa. Panjang lebar aku bercakap untuk ringankan beban di otakku. Aku hampir tidak memberikan papa ruang untuk bercakap kerana padaku papa lah harapanku untuk membuatkan mama sokong pendapatku. Papa memberikan aku kata-kata bijak bestari sesuai dengan kedudukannya sebagai seorang ayah. Isi yang paling penting disampaikan oleh papa ialah " Solat Istikharah" dan papa akan bersama-sama denganku dengan jawapan yang diberikan Allah. Lega hatiku.....

Kemudian aku message abah ketika abah di pejabat. Aku tanya pendapat abah dan abah kata apa yang aku mahu lakukan ini banyak cabaran tetapi abah masih menyokongku. Alhamdulillah. terima kasih abah. Dan tadi, lutut kakiku menggeletar untuk bagitahu mama KL tentang cita-cita dan pendapatku. Jawab mama, 'apa-apa sekalipun kita hanya boleh buat satu benda dalam satu perkara. Barulah kejayaan itu senang diperolehi. Keputusan perlu dibuat dan ada yang perlu dilepaskan".. Huh.. alhamdulillah... mama KL pun setuju walaupun agak terkilan.. Takpe-takpe, yang penting, keredhaan telah dicapai. Oh, tadi mama JB called. mama JB kata dia pun dah redha dengan apa jua cita-cita dan impianku. Mungkin papa telah berjaya memujuk mama kan ??? Huhu, Thank you papa. I love you so much !!!

Sekarang, aku hanya perlu bertenang dan menantikan signal daripada Allah. Kita hanya merancang, tetapi Allah jualah sebaik-baik perancang... Insya allah. Semoga segalanya dipermudahkan Allah. Amin...