Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, January 27, 2011

diri ku dan dirimu

perubahan ini diterima dengan redha,
berita dibawa pengubat duka,
aku pasrah dan bersyukur pada Nya,
mungkin inilah harga yang perlu dibayar,

perjalanan ini bukanlah mudah,
bagi diri yang masih mentah,
aku perlu hadapinya dengan tabah,
penat dan lelah aku perlu redah.

wahai kamu ketahuilah sesuatu,
duduklah kamu dengan selesa di situ,
Diri ini menyayangi dirimu,
Segala yang berlaku adalah cabaran buatku..

Perjuangan kita baru sahaja bermula,
Menempuh alam baru bersama-sama,
Bertasbih lah kita memuji yang Esa,
Kuatkan  semangat dan azam di dada..

Aku kagum dengan dirimu,
Engkau bertarung untuk menzahirkan jasad,
Mana mungkin aku mengeluh keranamu,
Engkau datang sebagai satu nikmat..

Wahai dirimu,
Aku sayang kamu

Nukilan Hati : Mar si pembawa X

Wednesday, January 26, 2011

STRESS

Too many things to handle at a time.
Too many things happened at a time.
I only have one body to do all.
I feel like I want to have a big bear to hug me when my spirit sink down....

Please, I just want to stop and have a rest for a while.... =(

Tuesday, January 25, 2011

Little creature

Bliss  

Tiny movements like tiny kicks
Tiny baby, a mother’s bliss
Can’t wait to give the tiny you
Huge hugs and lots of kisses too
 
What tiny dreams you might have now?
I would understand someday, somehow
I dreamed last night, your tiny face
Came down from heaven wearing white lace
 
How else would mommy know?
How much her tiny little angel has grown?
How else would mommy guess?
If  her little angel  have some requests?
 
I know that somehow you could now hear
Oh, what a thrill you will bring us here!
Now hush my baby, it’s time to rest
Inside my womb, your own calm nest
 
May God help me to keep you safe
And always keep you strong, I pray
I love you right before I planned you
                               And I love you more now that I have you

By : Jolina Cura


P/s :Sorry, I edited few lines of this beautiful poem

Thursday, January 20, 2011

alkisah

ibu pesan,
doa orang teraniaya cepat dimakbulkan Allah,
cara kita menganiaya orang ni banyak jenis,
jadi kita perlu sentiasa berhati-hati dalam pertuturan dan juga tindakan,
hidup umpama roda yang berpusing dan juga sementara,
mungkin harini kita di atas, bagaimana pula esok ?
dalam kita berkejar-kejar mencari keredhaan Allah,
jangan dilupa hubungan sesama manusia,

Allah itu maha adil,
saya di sini cuma memerhati.

Tuesday, January 18, 2011

daripada wanita untuk wanita - 18- Januari-2011

cerita nak buat website ni sebenarnya dah berkurun lama dari dulu.
Cuma masa dan orang yang sesuai untuk membantu sahaja belum mengizinkan untuk meneruskan niat murni ni.

Sebelum ni Hols pernah ada blogspot tetapi mar tak berapa suka dengan konsep blogspot. Memakan masa yang agak lama untuk update gambar dan update status.

Dalam hati kuatkan je semangat untuk teruskan promosi barang barang HOLS di facebook sahaja walaupun sebenarnya buka facebook pun mar dah agak malas sekarang.

Niat di hati membuak-buak untuk teruskan juga impian untuk mempunyai satu website rasmi bagi mewakili barang-barang House of Lady Sephia. Haida di sisi selalu memberi perangsang untuk teruskan mencari dan mencuba . Adik, terima kasih tidak terhingga ya =)

Persoalannya: Siapa yang perlu dicari untuk merealisasikan impian mar ni?

Setelah melalui beberapa insiden dan peristiwa yang mematangkan lagi mar, akhirnya seorang wanita menawarkan kerjasama untuk membantu mar.

Mar memang jenis yang banyak tanya dan akan terus bertanya sampailah mar faham sebab akhirnya nanti mar juga yang perlu uruskan website tu nanti. Mar rasa mar perlukan wanita juga supaya komunikasi berjalan lebih lancar. Mar perlukan orang yang dapat menjawab segala pertanyaan mar dan bersabar sangat dengan mar. Mar sibuk waktu kerja. Hanya pada waktu malam sahaja mar dapat fokus buat segala macam perkara.

Segala perjalanan urusan sudah bermula semenjak bulan October tetapi hanya pada awal December kerja mula dijalankan. Impian asal  di hati ingin melancarkan pada tarikh 1- 1- 201, tapi apakan daya ; masa mar yang tidak menentu menyebabkan tarikh ditangguhkan kepada tarikh yang tidak diketahui. Mar hanya bertawakal sahaja dan memohon supaya diberikan waktu untuk mar uruskan segala perancangan dengan lancar.

Sebenarnya tiada apa yang istimewanya tarikh 18- Januari-2011 , cuma hati mar tergerak untuk lancarkan juga website ni sebab untuk menunggu bulan Februari, rasanya terlalu lama diperuk nanti. Oleh itu, pada tarikh ini, 18- Januari-2011, mar telah melancarkan website rasmi terbaru kami .

Jutaan terima kasih kepada Kak Arin yang tidak jemu-jemu melayan soalan mar dan juga memberikan servis 5 bintang kepada HOLS. Walaupun sarat mengandung, tetapi wanita cekal dan tabah ini teruskan usaha juga untuk membantu mar.

Inilah hasilnya website HOLS kepada semua pelanggan setia.

~Disediakan sepenuhnya oleh wanita untuk wanita..~

Terimalah daripada mar : http://www.houseofladysephia.com

Friday, January 14, 2011

something is something

i can feel it..

please be good dear, because we still have a long journey to go..

Tuesday, January 11, 2011

Muka interpretasi diri.

Muka interpretasi diri.
Nampak tipikal tapi rasional.

Kalau tidak bagaimana ada pepatah mengatakan “dari mata turun ke hati” apabila melihat wajah seseorang. Pernah tak kalau bila kita berjalan di luar, kita nampak seseorang yang tidak lah kacak atau cantik sangat, tapi ada keikhlasan yang dipamirkan pada wajah individu tersebut; nah dengan segera hati terpanggil untuk menoleh semula. “aah, manisnya wajah si dia”

Atau mungkin apabila kita putar kembali ke alam sekolah . Sebagai contoh, cikgu disiplin pasti mempunyai raut wajah yang tegas dan sedikit bengis ; berpaksikan pada alasan untuk memberi rangsangan gerun dan agar murid  tunduk patuh pada peraturan sekolah.

Sebenarnya terdapat pelbagai contoh lagi untuk menggambarkan wajah yang berkadar langsung dengan imej diri,rahsia tersembunyi dan jalan kehidupan. Saya suka melihat wajah manusia apabila berkesempatan. Maksud saya di sini bukan gambar di “mukabuku” dimana kita tersenyum terus memandang kamera dan mempamirkan barisan gigi yang cantik gemilang. Tiada apa yang dapat kita pelajari daripadanya walaupun saya juga meletakkan gambar tersenyum di “mukabuku”. Itu fitrah manusia untuk meminta dunia melihat kebahagian kita kerana di dalam dunia relaiti terlalu banyak liku dan ranjau berduri. Dunia siber adalah alam fantasi yang direka manusia untuk mengetengahkan kehidupan “manis” di dunia.

Secara jujur, untuk gambar saya lebih suka melihat gambar “candid” yang memaparkan manusia, dan kejujuran pada kehidupan. Gambar sebegini punya makna tersendiri, tapi apakan daya saya tidak berbakat untuk mengambil gambar =(.

Berbalik semula kepada isi awal di atas. Semakin besar dan berusia saya kini, orang-orang di sekeliling saya juga semakin membesar dan berubah wajah seiring usia. Muka mereka menceritakan segalanya tentang kehidupan mereka. Ada yang puas dengan kehidupan yang dijalani selama ini, ada yang mukanya cuba bertahan untuk menyorok sedih di hati, ada juga muka yang menyesal dengan pilihan kerjayanya tetapi tiak cukup kuat untuk keluar daripada ruang selesa kehidupan dan banyak lagi..

Saya pernah terbaca di satu artikel berkenan wajah dan diri. Sekiranya dalam jangka waktu yang pendek kita mengalami masalah dan menyebabkan perubahan pada muka seperti murung, sembap kerana mata bengkak dan sebagainya, kita masih mempunyai potensi untuk berubah kepada wajah yang asal sekiranya masalah dapat dilesaikan awal. Berita sedihnya pula jika masalah yang dialami terbawa-bawa dalam karektor diri dan disimpan terlalu lama sehingga mengakibatkan kemurungan jangka masa panjang, kita akan kekal membawa muka “sedih” ini bersama garis-garis yang ditinggalkan pada muka. Anda rasa pembedahan plastik sebagai penyelesaian? Istighfar dan berfikir panjang dahulu sebelum membuat keputusan untuk menjadikan plastik sebagai pembalut muka anda. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

Saya baru sahaja melihat gambar-gambar ketika saya kecil lagi sehingga kini ketika saya pulang ke kampung halaman. Gambar-gambar ini membantu saya untuk lebih memahami diri .Saya nampak beberapa perubahan dan saya hanya mahu jadikannya pendapat peribadi yang tidak perlu dikongsi bersama.

Kesimpulannya di sini kita perlu mengamalkan kehidupan yang sihat. Kehidupan yang sihat bukan hanya bermakna kita perlu hanya bersenam, tetapi pemikiran yang positif , sentiasa menggalakkan diri untuk maju ke depan dan juga mempunyai hubungan yang baik sesama makhluk di muka bumi perlu bergerak seiring untuk memastikan kita sentiasa berada di landasan yang betul .

Marilah kita impikan dan berusaha supaya apabila kita menginjak usia emas nanti, golongan belia yang melihat wajah kita akan dapat belajar sesuatu dan mendapat manfaat daripada kehidupan kita yang lepas.Insya Allah..

P/s : dapat ilham ketika mandi

Wajah masam bak cuka,
Wajah manis seperti madu,
Apa guna berduka nestapa,
Ukirkan senyuman menawan kalbu.

Sunday, January 9, 2011

HOPE

I hope i won't stay long and forever at kl.
Deep inside, i wish if one day i could settled down at JB again.

My future might probably be bright and shining like a twinkle star at the heart of kuala lumpur, but i have had left my soul at Johor Bahru and I have never planned to take it with me to Kuala Lumpur.
 Let it be there, to accompany my parents and my family..

JB is a precious place where I keep my childhood sweet memories. To me it's quite a sacred place and I want it to remain that way.

There are still many places that I have not explored at JB, restaurants that I have not stopover at etc ..Just when I become more mature and grow older, I value all these matter.. and the feeling of guilty was distracting me these past few days..

I don't fancy all the entertainments and traffic jam at Kuala Lumpur. I just want to have an ordinary and simple life where I can buy big house with an affordable price, journey to office that won't take more than 1/2 an hour,shopping malls and markets that are just nearby the house, and the list continues..

I am writing on my coffee table, and the time shows exactly at 1:50 a.m. Everyone is sleeping. The men are sleeping on the couch when television (sport channel) is watching them, mom is sleeping upstairs.. Two beautiful cats are sleeping soundly on their beds.. and I am watching them with a big smile.. It's a total bliss.

This is truly a weekend getaway for me from a hectic busy life at KL. I will be heading back to Kuala Lumpur tomorrow and I hardly feel anything.

Life is tough. Can I just choose to live in a dream?


Thursday, January 6, 2011

Hrmmm..


"sambil menyelam sambil minum air."

Itulah mar rasa apa yang ada dalam kepala sepanjang hidup ni.

Kalau mar pandang tepat mata orang bila bercakap, dalam kepala ni masih lagi fikirkan benda lain. Rasanya macam ada penunjuk arah dalam kepala ni yang suruh mar sentiasa peka dengan keadaan sekeliling dan berfikir untuk perkara yang perlu dilakukan selepas itu.

Kepala ni terlalu aktif berfikir, mar rasa dia akan hanya berhenti berfikir bila mar tengok movie yang best ataupun tidur. Oh, mar terlalu menghargai tidur sebab sepanjang bergelar isteri, waktu tidur mar terlalu terhad. Jadi, mar tak pernah ada masalah untuk tidur. Alhamdulillah. Kalau bagi mar bantal dalam masa 5 minit atau kurang mar dah boleh tidur lena. Mar tak tipu ! ( Abang fuad selalu ingat mar tipu mar boleh tidur lena < than 5 minutes ).

Baru baru ni mar nak hantar barang customer selepas waktu kerja. Mar berkejar-kejar untuk post barang di Pos Malaysia Carrefour  Wangsa Maju. Sebelum tu dah solat di Exchange. Nak keluar dari exchange untuk masuk MRR2 ambil masa dalam 25 minit. (standard masa sebab memamng jam jalan ni ). Bila masuk MRR2 akan ambil masa dalam 20 minit untuk sampai ke wangsa maju dari Sg. Buloh yang sungguh jauh ni. 

Dalam kereta pun mar selalu tersengguk sebab mengantuk sangat. Dah puas buat macam –macam tapi masih lagi mengantuk sebab terlalu letih. Buka lah radio kuat macam mana sekalipun, mar masih tetap mengantuk. Pernah satu kali tu sambil bawa kereta sambil mar menyanyi melalak, lori kat sebelah hon mungkin sebab hodoh gila rasanya perempuan menyanyi dalam kereta. Dah la pakai tudung, ada hati nak jadi rock ! =)
Tapi, bila difikir balik mar boleh sampai tahap  tersengguk dalam kereta ni sebab bila mar balik rumah mar akan terus juga bekerja . Ambil order customer dan bungkus barang customer untuk dihantar keesokan harinya. Jadi, kalau mar dah terlalu mengantuk mar akan telefon mama. Kadang –kadang menangis sebab terlalu penat dan mengantuk. Ada masa tu bila cakap dengan mama pun mata hampir terpejam. Mama di talian apa lagi, “Menjerit: Bangun!!! “

Ok sambung cerita di atas masa mar nak hantar bang customer di Pejabat Pos Carrefour wangsa maju. No giliran mar 1134. No pada waktu tu 1118. Mar kira-kira ada lagi 16 nombor untuk giliran mar dipanggil. Apa lagi, mar dah tak hirau langsung orang keliling. Mar tunduk dan tidur dengan lena di kerusi yang mar rebutkan dengan Pakcik Cina di situ. Alhamdulillah, bila mar bangun je, no pada waktu tu 1132. Haaaa, dalam masa 30 minit tu, badan mar dah kembali segar dan mar tersenyum puas. 

Bila nombor mar dipanggil je, Mar jalan macho ke kaunter dan tersenyum sebab mar tak membazir masa. Bila balik rumah nanti mar boleh terus sambung buat kerja dan tidur bila semua kerja selesai.

Bila masa ya mar akan membaca buku pulak? Hari-hari mar wajib sentuh buku dan baca buku. Masa untuk duduk malas-malas di atas sofa sambil minum air hot chocolate macam zaman muda mudi dulu dah tak ada sekarang… Tapi mar tetap akan curi masa untuk baca novel mar.

Hihi, insya allah akan bersambung nanti ..

Sunday, January 2, 2011

Stats - I am shocked!

I just checked in my blog page, and reviewed the latest application provided by blogspot team : STATS

It shows the statistics of my readers,traffic sources, my audiences, favorite posts from my previous entries etc.
I am so thrilled to see all these figures!
I would like to share one with you here. I had print screen and paste it at "paint ".

I have quite of numbers of readers, or to be exact my silent readers from all around the world!
Thank you to everyone of you!

I am wondering now whether you understand when you read my post in 'Bahasa Malaysia' language.. =)
Thank you again, arigato.