Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 26, 2012

Perihal Melaka, tempoh hari


Ilmu sejarah Abang Fuad pada mar ditahap yang agak sukar untuk mar lawan . Untuk berdiri sama tinggi pun tak pasti lagi bila. Tapi, Abang Fuad memang selalu cerita tentang sejarah pada mar.. Mar dengan mulut selalu terlopong, asyik dibuai dengan semua fakta sejarah . Kemudian kami selalu berdiskusi dan buat teori masing masing. Itu selalunya jadi topik perbincangan kami, dan perkara yang menyatukan kami.

Baru baru ni, mar balik bergegas ke Melaka. Bila mama beritahu Paklong meninggal awal pagi Ahad, kami terus balik ke Cheras dan kemas beg masing masing. Kelam kelibut mar uruskan barang Fariss, buat bubur Fariss, Abang Fuad jemur baju dan tolong mana mana yang patut. Ahad yang tenang terus bertukar menjadi pagi yang suram..

Seusai menziarah maklong, mar duduk sekejap berbual dengan mama. Sambil berbual, kami berdua mengimbau kembali ahli keluarga yang meninggalkan dunia. Kebanyakannya semua suami yang  pergi dahulu menjemput Ilahi… Betul! Mar terkejut sangat. Baru tersedar fakta itu kini. Mama kata Allah itu adil. Jika ayah yang pergi dahulu, selalunya ibu boleh menjaga diri sendiri. Ibu sudah terbiasa menjaga seluruh  isi rumah dan keluarga. Selain itu, ikatan anak dan ibu telah bermula dengan jalinan tali pusat semenjak alam roh di dalam rahim ibu. Oleh itu, kebiasannya ikatan anak dan ibu agak payah untuk dileraikan dan insya allah anak anak yang masih ada akan mengambil alih menjaga si ibu. Tapi, jika ayah yang pergi dahulu, adalah Allah itu Maha Adil juga. Allah lebih mengetahui apa apa yang kita manusia tidak ketahui.

Sambil bercakap dengan mama, mar curi curi pandang muka abang Fuad… sedihnya… Suami ni walaupun selalu nampak cool, tapi sebenarnya semua suami selalu berfikir yang terbaik untuk keluarganya. Mereka selalu bekerja keras. Mungkin Allah mahu mereka berehat awal. Kita sebagai isteri cubalah menjadi isteri yang terbaik kepada mereka dan didik anak anak kita dengan ilmu yang bermanfaat, iaitu warisan kita suami isteri agar apabila salah seorang antara kita pergi dahulu, anak anak ada memori yang indah tentang salah seorang antara kita yang pergi dahulu dan juga agar tiada sesalan kemudian hari. Tengok ya, cinta yang indah itupun Allah hanya beri pinjaman sahaja kepada kita. Tidak ada satupun yang kekal pada diri kita waima diri kita sendiri. Apalah makna jika kita berjalan di muka bumi ini dengan perasaan bongkak dan ego diri. Mar terus tanam azam untuk lebih menyemai cinta selagi mana Allah pinjamkan kepada diri kami berdua. 

Paklong sebenarnya sakit barah paru paru stage 4. Lambat dikesan. Kami semua sudah dapat menjangkakan pemergian Paklong bila doktor pun sudah berpesan pada kami semua untuk bersedia akan pemergiannya. Cuma kami tidak menjangkakan secepat ini Allah menariknya kembali di sisi Allah. Apa yang membuatkan mar cukup hiba bila salah satu daripada hari hari terakhir Paklong, sewaktu maklong menyuapkan makanan kepada Paklong, Paklong bercakap kepada maklong " Nampaknya sampai di sini sahajalah pertemuan kita  di dunia ya”…. Ya Allah, terharunya mar dengar. Mar tak dapat bayangkan kalau situasi itu terjadi kepada mar. Maklong bila mar jumpa tempoh hari, kelihatan sangat tabah dan cekal. Ya Allah, kurniakan lah aku dengan kekuatan seperti itu..

TAPI, TAPI…. selepas majlis tahlil yang berlangsung pada malam pemergian arwah Paklong berakhir, , pihak lelaki berbual bual di anjung rumah…. dan kepulan asap hitam yang pekat mengotori deria bauku pada malam itu. Langit indah sangat waktu itu, mar nampak jelas bintang berbentuk sagitarrius seperti kepala kambing di bumi Melaka malam itu. Malangnya, manusia manusia yang tidak bersyukur dengan nikmat pemandangan yang indah, dikurniakan satu lagi nyawa pada malam itu, dan juga kesihatan pada hari itu untuk mengambil iktibar akan pemergian arwah Paklong. Kerana itu ada surah Al quran yang mengatakan bahawa rahmat  dan kebesaran Allah itu hanya bagi mereka yang berfikir… Sedih betul tengok situasi pada malam itu…

Oh, berbalik semula kepada cerita asal. Disebabkan kami balik mengejut ke Melaka, maka kami ambil keputusan untuk merehatkan badan sekejap di Melaka. Jadi kami cuba untuk tempah mana mana hotel yang ada kekosongan bagi kami tidur semalam di Melaka. Melaka pada mar sentiasa mengujakan. Bangunan bangunan di Melaka ada sentimental value. Ukiran bangunan bangunan lama selalu buat mar rasa kagum.Untuk kunjungan kali ni, Abang Fuad bawa mar melalui Masjid Tengkera .. Subhanallah, halusnya ukiran masjid ni. Ia ada nafas senibina cina. Ia adalah masjid kedua tertua di Melaka, selepas Masjid Kampung Hulu.

Ia di bina pada tahun 1728 (M) bersamaan 1141 (H) iaitu sewaktu pemerintahan Belanda. Dari sudut seni bina menggabungkan senibina Cina dan Islam dan mempunyai persamaan dengan masjid Kg. Laut di Kelantan. Di samping mempunyai bentuk yang sama dengan masjid Demak di tanah Jawa Indonesia. Keunikan masjid ini mempunyai seni bina yang sangat halus disegenap sudut, baik di pintu masuk tingkap,dinding,tangga,mimbar,menara dan pintu gerbangnya. Dihiasi dengan batu mar-mar Cina yang indah. Berhampiran dengan masjid terdapat makam Sultan Husin Shah, Sultan Johor yang telah menyerahkan Singapura sebagai jajahan takluk Johor kepada Syarikat Hindia Timur - Inggeris pada tahun 1819.




Cantiknya Subhanallah..

Hasil senibina yang sangat indah dan dipengaruhi oleh senibina Cina.
 


Bila kami sampai ke hotel, kira kira jam 5:30 petang, hari baru sahaja kembali cerah sedikit setelah hujan sebentar. Daripada tingkap hotel, Abang Fuad panggil mar ke tingkap. Mar tahu apa yang ingin dikatakan dan juga dinyanyikan… 

“Jika ini hakikatnya
Aku serahkan jiwa dan ragaku
Menanti muara sengsara
Jika ini ketentuannya”

Ihsan daripada En . Google. 
Pemandangan sebenar dari hotel adalah lebih cantik dan jelas.. :-)


Hahaha. Mar paling suka sangat magic Abang Fuad ni setiap kali kami ke Melaka. Kami buat konklusi kenapa Melaka dan rakyat jelatanya termasuk Sultan Melaka sangat mengagumi Gunung Ledang dan juga datangnya segala hikayat lagenda Puteri Gunung Ledang dan nenek kebayan. Gunung Ledang ni selalunya hadir atau dapat dilihat bila awan betul betul cerah. Pemandangan dari Melaka akan nampak satu gunung tersergam indah. Walaupun Gunung Ledang ada lagi 7 anak gunung yang kecil, tapi jika anda di Melaka, akan nampak satu gunung beserta puncaknya yang sangat cantik berdiri megah dari kejauhan.Apalah mar ni. Lupa pulak ambil gambar. Keesokan paginya, selepas kami habis bersarapan di dewan hotel, kami naik semula ke hotel. Abang Fuad panggil mar sekali lagi…

“Jika ini hakikatnya
Aku serahkan jiwa dan ragaku
Menanti muara sengsara
Jika ini ketentuannya”

Haha.. Mar suka! Mar suka! Sebesar besar Gunung Ledang yang gagah itu terus lesap dari pandangan mata. Bukan sahaja puncak gunung tidak kelihatan, tapi keseluruhan gunung lenyap! Magic! Mar tunggu juga di tingkap hampir 30 minit, tapi memang tidak kelihatan. Patutlah Sultan Melaka sangat mengagumi Gunung Ledang. Ia seperti kerajaan misteri yang persis Biskut Oreo. Lain kali kalau mar datang lagi ke Melaka, mar janji mesti akan tangkap gambar Gunug Ledang dari bumi Melaka.Apa yang menariknya, bila ibu dan ayah semangat duduk di tingkap menanti keindahan Pencipta, si anak kecil pun berdiri dengan semangatnya di tingkap penuh keterujaan. Mesti agaknya difikiran Fariss, “ apalah yang semangat sangat mak ayah ni duduk berdiri di tingkap”.. hehehe.

Ok Melaka. Lain kali saya datang lagi ya. Terima kasih berikan kami sekeluarga satu percutian singkat yang menenangkan jiwa!

p/s: Terima kasih Abang Fuad kerana menyebabkan saya selalu lebih menyayangi Melaka :-)





Tuesday, December 18, 2012

My lunch time



Sometimes when I have to work alone in the mdf (site project), I feel hungry. It’s a natural feeling.

I turned around, and they are quite a stranger to me. I always had a formal communication with them. Actually they are a group of senior staffs in this mdf.

Henceforth I decided to have my lunch at a food court. The arrangement of the tables is near to one another
.
I know I might have to wait the cook to prepare my order, so I went straight to My News shop to grab a magazine. I have 1 hour for my lunch time, so that is how I am going to spare my utmost time, a magazine for a lady and her meal which she ordered and paid herself. 

I sat quietly reading my favorite magazine, slipped through from one page to another page, and sporadically I whatssapp’ing  my best friend Raihan, when my favorite stall owner ring a bell indicating my meal is ready to be taken, I stood up and walked past a table with a group of ladies. “Tengok tu, dia makan sorang sorang je …”

Out of nowhere, and out of my normality, I answered back “ Kenapa ya, is there a problem, or maybe you nak offer I duduk sama sama ke?” … Oh my God, how could I have the gut to say that? And they, being all natural just replied with a cynical smile.

Seriously I am not a pessimist, a feminist or whatever that you have in mind. I am a tired working woman having my lunch, a lonely lady with no one to talk with from 8:30 am until 6:00 p.m, and of course a hungry woman.Rule number one: Don't bitch a hungry woman.

I was not quite sure what they were thinking of me, but to me it is normal for people to eat alone, just like when you eat alone at your home. Am I right? Or maybe this is an early sign of a pathetic life of a woman named Nur Akmar? At that certain moment and situation, I still consider eating alone to be one of life's greatest pleasures.

But to me I would rather eat alone and will always do that rather than to be normal and wanted to be accepted by the society with choosing to eat with a group of elders men staffs which I hardly know in personal.  Surely it's more tragic to spend time with someone just because you can't face being alone than to chew a nasi ayam or tomyam on your lonesome?  It is a freedom country, and sometimes we should just follow what our heart tells us. At least I don’t have to entertain other people and just enjoying my sweet time from 1 p.m. until 2 p.m. don’t you think it was a good decision, do you? 

Being a woman, there are so many rules to follow, the media told us to do certain things, we should follow this trend, this is the right figure for a woman, we should get that perfect smile, blab la bla,there are so many obligations and steps on becoming the most wanted woman in town..but sometimes they just forget to tell us that; to have inner confidence is an utmost priority in being woman.

I have watched once in a CNN channel; One of the women CNN interviewed said she skips meals on business trips if her colleagues aren't around, while another said she feels like people see her as "either a woman out to pick up men or a sad, lonely spinster" when she goes into a bar or restaurant on her own. Pathetic. 

I did not say in order to do that, you have to ignore all your friends, NO. I have a circle of best buddies and friends witch I love to spend my time with, but try to loosen up yourself a bit when you need your own time. You should be able to be happy when you need to be alone. Find anything that attracts you, such as hobbies, comics, books, motivational classes, movies of whatever they are. You can only love people best once you know to love yourself better.

Maybe I will be going to eat alone again, because the elders groups are devotee smokers, and I am not going to risk my health by allowing myself to inhale polluted air. But it might be more helpful to stop stigmatizing women who spend time on their own in the first place. As men seem cool to have their meal alone in a cafeteria, so do women out there.

Let us be free women..

"Maybe I'm just a weirdo, but sometimes I just love eating alone in restaurants. . 





Monday, December 17, 2012

Rumah ku syurgaku



Hello..hello..!

Isnin yang tenang, hujung minggu yang damai, bersantai bersama keluarga di kolam renang , Fariss Ayman bergelak ketawa bermain air… ibu dan ayah ambil peluang berenang merehatkan badan..

Mar duduk di condo. Kadang kadang rasa sunyi sangat.Memang berbeza duduk di tanah. Jiran keluar masuk kita boleh nampak..

Tapi satu perkara yang kita tak dapat bila duduk di tanah ; bangun pagi waktu subuh, buka tingkap atau pintu di balcony dan lihat highway, kereta menyusur jalan,memang indah dan menaikkan semangat.Jarang rasa takut kalau keseorangan di rumah. Lampu jalan di lebuh raya dalam jarak 700 meter memang indah. 

Daripada segi keselamatan pula Alhamdulillah kalau abang fuad balik lewat pun mar tak adalah risau sangat. Untuk si anak kecil pula ada kebaikannya. Kalau Fariss nak bermain di padang permaian, terus tekan butang LG, berlari lari anak dan terus sampai ke padang permainan di Lower Ground. Kalau nak main basketball, terus ke LG juga. Kalau nak berenang, turun ke tingkat 2 berenang. Tidak perlu lah semata mata nak ke kolam renang dengan keluarga, perlu bercuti di hotel hotel. Jika nak bersenam di gym pukul 9 malam, turun sahaja ke tingkat 2 dan bersenamlah. Tidak ada yang kisah. Semuanya ada di di sini.

Masa mar kecil kecil mar memang suka sangat rumah condo. Nampak banyak warna lampu bila lalu bangunan condo. Nampak macam meriah sangat suasana di atas. Tapi hakikatnya, bila mar sendiri dah rasa duduk di condo, memang ada pro and cons ya.

Kalau condo lebih daripada 1500sf, mar rasa agak selesa untuk keluarga yang ada anak 2 atau 3 orang. Tapi, kalau dapat lebih 2000sf, memang cukup luas untuk keluarga besar. Kalau duplex condo pula, mar rasa better opt dengan keluasan lebih 2000sf. Bahagian tangga sebenarya makan ruang sedikit dan mungkin akan menyebabkan ruang kelihatan sedikit sempit.

Sebenarnya ada juga condo yang menyediakan ruang taman belakang rumah. Ruang taman ni ada tanah dan bolehlah kita bercucuk tanam seperti  di rumah tanah. Anak anak pula boleh bermain basikal di waktu petang. Indahnya bukan. Opps, tapi sekarang ada lagi ke ya ??  Mar pernah nampak tahun lepas di I-property tapi tak pasti lagi sekarang ada tak developer buat rumah condo macam ni.
Rumah condo ni secara asasnya kita perlu sediakan duit tambahan untuk service charge, dan juga berkongsi lif. Jika pemaju perumahan ada menyediakan lif yang mencukupi, selesa lah anda semua. Tapi jika bilangan penduduk tidak selari dengan bilangan lif, mungkin anda perlu mendaki tangga cabaran satu hari nanti..

Mar sarankan, jika berminat untuk duduk di condo, utamakan melihat kawasan kejiranan. Anda perlu menyediakan jiwa dan perasaan untuk kadangkala rasa isolated daripada masyarakat. Jadi, kalau kedai makan, pasaraya, kedai runcit berada di kawasan sekitar, hilang sedikit perasaan itu. Lihat juga ada tak masjid yang berhampiran. Apa gunanya peradaban, kemajuan dan kemewahan jika masjid tidak wujud di kawasan kejiranan anda. Bila anda meninggal nanti siapakah yang akan tahu dan dimanakah anda perlu disembahyangkan?? Jadi pastikan masjid ada di kawasan condo pilihan anda.. Bila kita solat Jemaah di masjid, secara tidak langsung kita akan membina ukhwah sesama manusia di kawasan sekitar tempat tinggal kita.

Ada kawan baik mar masa sekolah menengah bertanya pendapat mar tentang condo. Beliau mahu membeli rumah condo untuk keluarganya. Mar kata tak ada salahnya. Untuk keselamatan, mar rasa lebih terjamin kalau isteri  akan selalu ditinggalkan… Anak kecil pula boleh bermain basikal di padang yang disediakan di kawasan yang disediakan oleh pemaju…tapi untuk perkembangan anak yang meningkat dewasa, mar rasa rumah tanah tetap adalah yang terbaik.

Mar paling suka tengok majalah "apartment". Terbeliak biji mata tengok kreativiti orang decorate rumah 800sf tapi nampak sangat superb! Untuk keluaran bulan ni ada rumah 900sf tapi cantiiiiiiik sangat dekorasi. Carpet hijau nampak macam rumput, dapur warna hijau. Agak susah nak decor rumah gunakan hijau. Takut nampak malap... Tapi "Abang bulan ni" buat rumah dia nampak sangat teeeeeenaaaaang... Masya Allah, bestnya balik rumah nampak rumah tenang macam tu...

Buat masa ni, mari kita menabung untuk masa depan . Kita tak tahu apa akan terjadi10 tahun lagi. Mungkin kerajaan yang memerintah pada masa tu ada idea idea bernas untuk mengurangkan harga rumah tanah dan meningkatkan tahap keselamatan di kawasan perumahan. Jika itu yang terjadi kelak, tidak syak lagi kami sekeluarga akan berpindah kembali ke rumah tanah.. 

Heheh, boleh petik cili, serai dan daun pandan di halaman rumah sendiri kan?

Ada pembaca   yang ada pengalaman duduk di rumah condo? Bolehlah share bersama sama :-)