Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, January 26, 2012

Kebahagiaan

Kebahagian perlu dicari..

Ada yang berkata kebahagiaan itu boleh dicari di dalam diri. Tapi bagaimana ya?

Bukan kita yang mengatur kehidupan ini. Kita hanyalah dadu yang memainkan permainan di bumi. Di mana perhentian kita berhenti, di mana tapak yang perlu kita tuju, itu semua adalah atas kawalan  Sang Pencipta.

Dalam rencah kehidupan , ia tidak selalu cerah. Mendung datang tanpa diminta. Tapi, untuk meneruskan kehidupan mencabar ini, kebahagiaan perlu dicari. Kebahagiaan adalah penggerak semangat untuk maju ke hadapan. Kita tidak mahu berhenti lama di perhentian kesedihan.

Demi Allah yang memberikan kita hati , pinta lah kepada Allah untuk memberikan sinar kebahagiaan kepada hati ini. Kita tidak mahu gagal dalam permainan ini dan jatuh rebah ke bumi; tewas, gagal. Kita tidak mahu itu.

Hari ini mari kita membuat resolusi agar dalam setiap kepedihan dan kesedihan ini, kita memberikan senyuman dan menyalurkan minda positif di dalam diri. Kepedihan ini perlu ditangani segera agar tidak memakan diri dan menghilangkan jati diri.

Kesedihan kita adalah cerita kita. Tidak perlu dijaja merata. Duduk diam dan bertafakur sebentar. Minta doa pada Yang Esa.

Kebahagian hati datanglah segera. ...

Untuk sementara topeng muka ku mula bekerja. Senyuman ini yang akan dibawa..ke mana mana.
 Wahai diri, jangan berduka. Hidup ini umpama roda.
Satu hari, pasti, sinar mentari kan kunjung tiba.

Insya Allah.








Wednesday, January 18, 2012

Jangan makan diri sendiri



Mar diam sebab mar sekarang agak bz dengan urusan baju. Stok banyak masuk beberapa minggu ni. Jadi mar tak menang tangan sangat nak uruskan semua.

Ermm..macam mana ya ibu ibu kat luar sana uruskan anak-anak dan rumah? Mar harap semua masih dapat kekalkan stamina dan jaga kesihatan untuk uruskan rumah tangga.

Semenjak duduk sendiri, mar dan abang fuad uruskan hal rumah bersama-sama. Tapi abang fuad selalu perlu ke hospital, jadi kebanyakan kerja mar ambil alih bila dia tiada.

Bila balik dari kerja, mar akan terus ke dapur, kemudian uruskan baju, kemudian uruskan barang Fariss untuk dihantar ke rumah pengasuh keesokan harinya dan akhirnya mar akan buka order customer HOLS. Jujur mar terlalu penat. Menjelang jam 1 pagi baru mar akan tidur itupun kalau si kecil tak ajak ibunya bermain “booo..booo” .

Keesokan harinya seawal jam 5 pagi mar dah bangun untuk susukan Fariss..Kemudian bangun untuk masak kalau mar masih sempat. Pukul 7 hantar Fariss ke kereta ayahnya untuk dihantar ke rumah pengasuh. Mar akan gerak kemudian.

Mar suka rumah bersih, kemas dan teratur sebab rumahlah tempat kita untuk lepaskan penat selepas seharian di jalanraya dan juga di ofis. Mar suka tengok rumah mar di JB yang selalu kemas dan bersih. Mama akan monitor kebersihan toilet, dapur dan sekeliling rumah. Mar tenang duduk di JB sebab keadaan ini.

Abang Fuad selalu risau tengok mar buat kerja tak berhenti. Dia lebih suka jika mar penat mar tidur dan hargai kesihatan. Tapi mar tak boleh duduk diam..

Akhirnya..Semenjak sebulan lepas..rambut mar gugur..Gugur dengan terlalu banyak..
 Mar tak perasan. Tapi Abang Fuad mar tengok dia selalu vacum rumah bila balik kerja. Mar ingat mungkin dia nak lepaskan stress dengan buat kerja rumah waktu malam.

Beberapa hari lepas..kami duduk duduk sambil tengok TV.. Abang Fuad belai rambut mar.. lepas tu dia cakap “ Mar…lepas ni janji ya kalau penat terus tidur. Abaikan perkara lain dulu . Kita boleh buat sama-sama hari minggu . Kalau ummi Fariss sakit..dengan siapa kami berdua nak bermanja? “ Mar terdiam.. Abang Fuad belai rambut mar kemudian dia tunjukkan genggaman tangan dia.. “tengok ni..banyak kan rambut sayang gugur.. “  Ya allah..sayunya hati mar.. Mar tak sangka mar sibuk sebagai isteri, ibu dan pekerja sehingga memakan diri sendiri.

Mar janji lepas ni kalau mar penat mar akan tidur. 

Utamakan kesihatan. Mesej ni mar nak sampaikan kepada semua ibu ibu di luar sana yang terlalu sibuk menguruskan keluarga dan kerjaya. Kalau penat, jom kita tidur dulu!

Saturday, January 7, 2012

A thousand years - review

Sambungan daripada entry tadi.
Maaf ya, tak dapat tulis apa-apa bawah video tu :)

Tadi ada seorang kawan di FB post lagu ni.

Mar cuba buka.Mar dengar.. goosebumps!!

Mar tak tahu pun sekarang syila Amzah banyak buat cover for international songs. Dia ada buat lagu Adele,Selena, etc..but this one from Christine Perri.. is the best one for me.

OMG, I can listen to this all day long...







A thousand years - shila Amzah (Christina perri) cover

Thursday, January 5, 2012

Iklan kejap



You are invited to our first tea party !!

Dedicated to all House of Lady Sephia's  lovely and loyal customers .

Let's come and join us. :)


You can click on this link for more info :
http://houseofladysephia.com/v2/?page_id=6