Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 18, 2012

YOU


I think it's natural that a blog loses readers over years. 

But, I love this little place of mine; I love that you are here. And that you take a look of my hardly any photos and read my life journey. .

You know...maybe I wouldn't be here, in this wonderful stage of my life, if I didn't own this blog.

Just wanted to say a special thank you to those of you out there who leave sweet comments sometimes or even click on that little g+1 button. 


Thanks for being here, even though we are separated by land and water.
Thanks for being here, to read my stories.
Thanks for being here; you’re so dear.
Thanks for being here, that's all anyone wishes someone to be.

Tuesday, April 17, 2012

Senyumlah..


Senyuman bakal merubah keadaan, bakal merubah wajah, bakal merubah perhubungan, bakal merubah kesihatan , bakal merubah tenaga dan bakal merubah perasaan.

Sebenarnya banyak lagi kebaikan senyuman ini. Tidaksusah pun untuk senyum. Regangkan otot mulut dan pipi dan tarik perlahan lahan..anda akan rasakan ketegangan di sekitar kawasan pipi dan mata anda akan sedikit mengecil kini. Nah..lega bukan ?

Ketegangan yang sedikit ini memberi kelegaan kepada pemikiran dan perasaan anda. Ia seperti memberi isyarat ketenangan kepada diri anda dan secara langsung melancarkan perjalanan darah anda. Senyumlah dengan menarik nafas dalam dalam. .. 

Senyuman bukar sekadar menarik otot muka anda untuk menjadi tegang, malah ia menarik aura ketenangan bagi orang orang di sekeliling anda.  Orang yang duduk berdekatan dengan mereka yang selalu tersenyum pasti akan terbias rasa ketenangan di dalam jiwanya juga. Maaf, tapi senyuman tidak boleh dibuat buat kerana salah gaya akan mendatangkan perasaan jengkel oleh orang sekitar anda. Senyumlah dengan ikhlas,alirkan perasaan itu keluar dan bersedekahlah dengan ketenangan anda kepada mereka yang memerlukan.

Dengan senyuman anda akan mengubah situasi sekeliling dan juga akan mewarnakan perhubungan dengan orang yang anda sayang. Kadang kala pasangan suami isteri yang terlalu sibuk bekerja terlupa untuk memberi senyuman di rumah. Dengan senyuman bagi isteri kepada suaminya sebenarnya dapat memudahkan urusan harian. Isteri tidak perlu membebel panjang untuk meminta bantuan itu dan ini. Cukur sekadar memberi senyuman yang paling manis dan ikhlas kemudian cuba pinta si suami untuk membantu membersihkan pinggan mangkuk selepas makan. Dunia lebih indah dengan senyuman anda. Cubalah hari ini.

Kekuatan sebenar wanita adalah dengan kelembutan di dalam dirinya . Kuasa kelembutan yang tegas sememangnya menyenangkan perasaan mereka. Saya melihat kedua ibu dan ibu mertua saya yang berperwatakan lembut dan tegas. Mereka selalu tersenyum dengan ikhlas.Ia sangat menyenangkan jiwa saya..

Sebenarnya dengan senyuman anda dapat menjimatkan lebih banyak masa. Sekiranya anda datang hampir kepada seseorang dengan muka yang berkerut kerut anda memerlukan lebih banyak masa untuk memberi  penerangan  kepada mereka sebelum sampainya intipati apa yang ingin diluahkan, tapi jika anda menghampiri mereka dengan senyuman banyak masa yang dapat dikurangkan untuk terus menyampaikan isi butir perkataan anda.

Ada fakta yang pernah  menyatakan bahawa ibu  bapa yang selalu tersenyum di rumah akan melahirkan anak anak yang lebih tenang jiwa dan mindanya. Mereka akan membesar dengan sifat kendiri yang lebih positif dan akan lebih mudah untuk menerima kritikan yang membina. 

Nah, rasanya dah panjang hujah hujah tentang senyuman , apa tunggu lagi.. Senyum lah !



“Senyum seindah suria, yang membawa cahaya, senyumlah dari hati, dunia pun berseri”

Monday, April 16, 2012

Satu nyawa


Kenapa Allah hidupkan kita sekali sahaja di muka bumi ini? 

Lama mar terdiam…mesti ada sebabnya bukan.. ?

Kalau mar dihidupkan semula,banyak sangat benda yang mar nak putar kembali, dan banyak sangat perkara yang mar nak berjasa pada orang yang mar sayang, mar nak tukar balik keputusan-keputusan hidup yang pernah mar buat, mar nak susun balik sejarah hidup mar….etc..

Kalau,kalau,kalau…

Tapi Allah hanya bagi kita sekali sahaja kehidupan di dunia.

Sebab itu lah Allah bagi buku panduan kehidupan untuk kita ikuti bermula daripada waktu kita tahu membaca sehingga terpejam mata dan terpisah jasad daripada badan. Beruntungnya orang yang betul betul mengikut buku panduan hidup ini dengan sempurna. Mesti tiada kenangan pahit yang perlu dipadamkan dan dilupakan sepanjang kehidupannya. Mesti tiada rasa kecewa dalam kehidupannya..

Tapi Allah hanya bagi kita sekali sahaja kehidupan di dunia.

Nikmat rahmat dan hidayah itu adalah emas permata yang terunggul di muka bumi. Bukan semua layak dan bertuah untuk memperolehnya. Berguguran air mata pabila hidayah itu menusuk nusuk hati minta disimpan di dalam diri selamanya. Ia adalah hadiah paling agung kurnian Ilahi.Berat tanggungjawab untuk menjaga ‘barang ‘ yang satu ini. 

Walaupun perjalanan hidup ini tidak selurus yang mar idamkan, tapi dengan coretan peristiwa dan liku liku yang telah dilalui, mar perlu rasa bersyukur kerana diberi kesempatan untuk tersedar dari lamunan. Ya Allah, sebentar sangat dunia ini.. Mungkin ada yang beruntung kerana perjalanan hidupnya amat indah dengan warna warna hidayah seawal usianya. Mar mungkin lewat mengecapinya, tapi palitan cat hitam pada kanvas kehidupan mar adalah pengajaran yang mematangkan mar..

Indah sungguh Allah. Sekali sahaja nyawa ini diberi di bumi. Jika mendapat kad istimewa ‘Nyawa kedua’, tidak mahu mar ambil dan teruskan permainan yang menguji keimanan ini. Setiap hari adalah dosa dan ibadah. Kita sendiri yang akan menentukan bagaimana kita akan mengakhiri hidup kita sebelum tidur. Seharian yang penuh dosa atau seharian yang penuh dengan pahala. Ya Allah..sangat mencabar permainan hidup ini. Kita seperti berdiri di atas pagar dunia setiap hari. ..

Bersyukur lah dengan satu nyawa yang dipinjamkan ini;  gunakanlah nafas yang masih berbaki , jantung yang masih berdegup,peluh yang masih bertitis, kaki yang masih mampu melangkah, bibir yang masih mampu bertasbih,anggota yang masih dapat bergerak dan dahi yang mampu bersujud dengan melakukan perkara yang hanya disenangi Allah. Gapailah redha Allah, tagihlah cinta Allah agar dosa dosa yang lepas akan diampuni Allah.

Indah sungguh Allah menyusun. Sekiranya manusia tahu akan dihidupkan kembali, pasti hati manusia yang lemah ini tidak akan bersyukur dan selamanya akan berada semakin jauh dengan Sang Pencipta. 

Dengan satu nyawa yang masih ada ini dan dosa dosa lepas yang masih berantai di kaki,marilah berkejar kejar untuk memperbaiki akhlak,iman,ibadah dan memperbanyakkan ilmu di dada sebelum sampainya masa ‘waktu’ itu dihentikan selama salamnya.


Salam sayang.

Saturday, April 14, 2012

Alat kecil yang berguna.


Mar anak perantau. Membesar di Johor Bahru walaupun dilahirkan di Kuala Lumpur. Tak perlu tanya mar jalan jalan di Johor Bahru, mar memang tak tahu. Mungkin sebab semenjak tingkatan satu duduk sekolah asrama, kemudian selepas SPM mar terus mengikuti penajian di Kuala Lumpur.

Dalam adik beradik mar, mama memang paling kurang kepercayaan pada mar. Dalam bab memasak mahupun dalam pemanduan. Bayangkan, adik mar shazmin pun mama bagi dia pegang stereng kereta dan bawa kereta mama. Mar?  Memang jarang. Boleh dikira dengan jari sepanjang hidup mar memandu kereta mama? Sebab? Ani dan Shamin kata mar manja..

Tapi..selepas berkahwin kehidupan mar memang bertukar 180 darjah. Mar perlu berdikari. Ya. Berdikari. Siapa di sini yang memang sudah arif dengan jalan di Kuala Lumpur sepenuhnya? Abang Fuad sibuk pada hari kerja dan juga hari minggu. Jadi kadangkala mar memang perlu ke sesuatu tempat sendiri. Mama yang sedia maklum dengan keadaan mar telah menghadiahkan mar dengan hadiah yang paling berguna dalam kehidupan mar : GPS gadget. Mama  belikan yang jenis skrin besar sikit supaya senang sikit mar nak tengok. Dah lama mama belikan benda ni. Setahun lebih yang lepas. Sekarang mungkin ada yang lebih canggih lagi rasanya

Contoh GPS. Mar punya warna putih tapi bukan brand ni.

Ni contoh screen shot Papago

Kalau mar perlu ke site sendiri, kalau mar perlu ke mana mana memang mar akan pastikan GPS gadget WAJIB ada dalam kereta mar. Berikut adalah perkara perkara yang mar akan pastikan WAJIB ada dalam kereta jika perlu travel sendiri ataupun diselesaikan terlebih dahulu :

1.       GPS gadget.
2.       Tangki minyak kereta sepenuhnya.
3.       Duit secukupnya.
4.       Sudah selesai membuang air.
5.       Air mineral di dalam kereta

Bukan apa, traffic jam di Kuala Lumpur ni memang unpredictable sungguh. Boleh pening meroyan kalau tak dapat terima kenyataan yang sangat mendukacitakan ini.

Semalam Abang Fuad ada kursus sampai malam. Jadi mar perlu ambil Fariss di rumah Ibu (Penjaga Fariss). Hujan pulak semalam turun selebatnya di Petaling Jaya. Lebuhraya Persekutuan jadi medan pertembungan kereta dari pelbagai arah. Ya Allah memang azab sungguh.. Mar rasa kalau mar masih ikut jalan biasa yang mar ikut,, 2 jam pun tak pasti lagi yang mar akan berjaya sampai ke rumah Ibu. 

Masa kereta bergerak perlahan, amr pun dengan cepat keluarkan GPS. Tapi mar tak dapat jumpa rumah Ibu walaupun dah masukkan keyword. (Mungkin perlu upgrade system selepas ni).. Jadi mar cuba masukkan keyword “Tesco AMpang “. Haaa…… Mar masuk Jalan Syed Putra, menuju ke Loke Yew, kemudian masuk ke Taman Cheras Indah/Perdana (Mar pun dah tak ingat sebab nak termuntah dah…) ,kemudian masuk terus ke area Ampang, Pandan Mewah. Jauhnya! Kebelakang pulak tu! Aduh..Jadi mar perlu U-turn masuk semula ke MRR2 dan masuk ke area rumah Ibu.. Jumlah masa keseluruhan perjalanan : 1jam 30 minit.

Walaupun pening sangat..tapi bersyukur mar berjaya sampai dengan selamat ke rumah Ibu.
Jadi ibu ibu dan wanita di luar sana yang memandu, pada mar bila ada duit lebih, membeli GPS gadget adalah satu pelaburan yang lebih berbaloi daripada membeli sepatu baru ataupun tas tangan baru. 

Dalam keadaan yang tak terjangka insya Allah benda kecil ini mungkin dapat menyelamatkan dan memudahkan rutin harian anda.

Selamat memandu dengan selamat !

Wednesday, April 11, 2012

Bila terhantuk baru nak sedar


Current mood  : I am not very happy. :(

Sigh…..

Rasanya haritu mar ada tulis yang mar sekarang tengah belajar memasak . Tak payahlah rasanya nak ulang lagi cerita yang dulu dulu mar jahil sangat dalam bab memasak ni. It is better late than never. Sampai sekarang mar masih ingat nama nama dan muka orang yang selalu mengusik mar pasal memasak. :)

Baru ku tahu rupanya seronok sangat memasak ni . Lagi lagi bila kita ada dapur sendiri. Dulu dulu mama punya dapur, mar tak ada can sangat nak usik kuali, usik sudip. Tugas sepenuh masa : Mencuci pinggan mangkuk. Ok enough for that.

Ada banyak sebab yang menjadikan mood mar tak berapa nak happy sekarang. Berikut adalah senarai senarainya .

  1. Saya sangat suka memasak sekarang.
  2. Saya berkawan dengan ibu yang menyusukan anak dan ibu yang sedang mengandung. Selera kami tinggi !
  3. Suami saya sangat suka makan dan sangat menghargai masakan saya. (hahahaha…). Jadi bila suami saya suka makan masakan saya, saya akan cuba masak lebih sedap dan akhirnya saya pun kecundang dalam panggilan bau dan rupa yang sangat menyelerakan.
  4. Saya perasan saya kurus..(Tolonglah!)
  5. Saya sorang sahaja perempuan dalam team saya. Kawan lelaki saya suka bagi saya makan kerepek yang kakak Indonesia jual. Kalau dah semua mengunyah, tak terliur kah anda ? :)
  6. Ibu mertua saya telah berjaya mencipta recipe muffin yang paling enak di seantero dunia. Setiap minggu, tanpa berfikir panjang saya akan menyumbatkan 3~6 biji muffin di dalam mulut saya. Hari Isnin saya akan menghadapi masalah untuk pin seluar kerja saya.
  7. Tangan saya cedera sebab dukung Fariss dan doctor kata fizikal tangan saya kecil.. Jadi saya ingat bila saya makan banyak tangan saya akan menjadi besar juga.  Bohong, itu semua tipu belaka.
Jadi, mar dapat panggilan kecemasan daripada adik di Johor Bahru. Dia adik kesayangan mar dan selalu mengikuti perkembangan mar. Dia kata “ Ok mar. Dah cukup.. Mar GEMUK sekarang “. Jantung luluh, kaki menggeletar, tangan hampir menghempaskan telefon pemberian suami tercinta… Terasa kepala kemudian seperti dihantuk oleh loceng besar di menara tempat tinggalnya si Rapunzel. 

Bila tersedar… Oh !! Ok. Reality check. You are definitely correct adik. Thank you. Ini gambar yang menyebabkan adik mar segera angkat telefon dan cuba menyelamatkan kakaknya.

 Ketembaman pipi jelas terserlah. Kalah ibu yang baru sahaja bersalin.

Jadi sekarang dengan rasa bersyukurnya mar menyusun strategi :

  1. Mar kurangkan makan jajan (Korang tahu tak jajan tu apa? )
  2. Banyakkan minum air KOSONG= plain water.
  3. Mar sambung balik kontrak dengan Herbal Life
  4. Hari hari mar saja je parking kereta di D6 walaupun sampai awal. Mar akan pastikan mar naik tangga ke pejabat setiap hari.
  5. Mar akan sangat particular dengan makanan yang akan dihadam dalam perut mar.
  6. Mar masak dan mengurangkan kuantiti.
  7. Kurangkan minyak..kurangkan minyak..dan kurangkan minyak...
Jadi..ini bukan salah perut mar, bukan salah masakan mar, bukan salah abang fuad, bukan salah kawan kawan mar. Orang yang paling berhak disalahkan adalah diri mar sendiri. :)

Jadi, mar sekarang set target 3 bulan. Mar nak sangat jadi orang yang berdisiplin dan mar harap Allah membantu untuk memberi mar jiwa dan minda yang kental dalam mengharungi perjalanan untuk menjadi manusia yang lebih sihat.Kata penegasan di sini : Bukan kurus, tapi sihat. Buat apa kurus kalau tak sihat kan? Tapi orang yang pentingkan kesihatan selalunya mempunyai BMI yang bagus. Ya Allah, bantulah Akmar. Insya Allah..

Eh..Kalau baca ni tolong doakan Mar ya! Selamat berusaha Akmar!!

Tuesday, April 10, 2012

A Quick update


Dah lamanya tak menulis kat sini !
Berhabuk satu page.

Apa khabar semua? Mar Alhamdulillah minda sihat, cuma tangan mar sakit sikit.

Haritu dukung Fariss my baby boy..dia demam panas masa kami balik kampung. Alkisahnya bila demam he refused to be seated on his car seat.  Jadi mar dukung dia all the way from KL to JB  --JB to KL. Pheww! Bila sampai KL mar rasa sakit sangat tangan. First time rasa sakit sangat. Ibu jari kalau terlanggar sikit, dah menjerit, kalau terlanggar,menangis tak berlagu.Jari sekeliling jadi bengkak sangat. Tapi mar jenis yang malas nak layan sangat. 

Tapi mar rasa masa tu, kalau lunch dengan kakak kakak ofis, memang sukar nak makan.Setiap hari semakin sakit sampai bila dah berlanjutan sampai 2 minggu kakak ofis mar paksa juga mar pergi jumpa doctor. Result ? Memang betul lah tu.. sakit. :)
   
Hence I have to undergo 6 weeks physiotherapy. 20 April doctor nak tengok semula. Harap harap ok. Praying hard to get well soon. Tak payahlah nak jahit menjahit tangan ku ini... :( Mar memang tak boleh duduk diam semenjak duduk rumah sendiri. Kalau kudrat banyak lagi lah mar nak buat semua benda. Mungkin Allah bagi tangan sakit ni supaya mar dapat rehat ..Terima kasih Allah.

Dalam kepala mar ni banyak sangat perkara yang mar nak buat. Mar jenis yang nak dapatkan semua benda cepat . Baru sekarang mar sedar..tak boleh macam tu. Perlu fikirkan strategi, perlu banyak belajar, perlu bersabar. Fuhh ! Jadi sekarang langkah perlu disusun teratur, mar nak jadi lebih baik daripada diri mar yang sebelum ni..Insya Allah..

Dunia ni luas terbentang macam gedung ilmu. Kita perlu berhati hati memilih ilmu apa yang nak dimasukkan dalam diri kita. Ilmu yang bermanfaat akan membentuk keperibadian kita. Target mar tahun ni nak banyak baca buku ilmiah. Ye lah,semenjak jadi ibu ni..masa mar untuk membaca sangatlah terhad. Jadi bila sempat sahaja membaca, mar nak pastikan bahan bacaan mar tu adalah yang betul betul bermanfaat untuk mar. 

Kalau dulu dulu masa universiti, kadang kadang bila terlalu penat selepas exam week, mar akan naik lrt sorang sorang duduk bersila di Kinokuniya, baca buku. Mar rasa diri macam kaya sangat sebab buku penuh keliling kiri kanan depan belakang. Arghhh…rindunya zaman dulu-dulu :) Geram sangat tengok buku…

Mar sekarang nak start bacakan buku dengan Fariss. Mar ada dapat buku untuk kanak kanak masa akikah Fariss haritu. Buku tu tentang kisah kisah nabi in English version. Harap harap Fariss pun suka membaca macam mak dia..so kalau weekend ayahnya kena kerja..kami boleh spend the whole day at the bookstore.

Oh,esok cuti . Selamat bercuti warga Malaysia ! 

Cop! Fariss? Haa…quick update : Si kecik dah tak kecik lagi ya mimmy and diddy.Harap maklum. Fariss si kecil 6 bulan seberat sekampit beras 10kg sekarang. Itu one of the reason doctor kata tangan mar jadi macam ni sekarang. Di a dalam proses melompat lompat tinggi,dan dengan beratnya sekarang dan juga fizikal wrist mar yang doctor kata kecil untuk mar..dapatlah mimmy satu hadiah daripada Fariss. Muahss! Love you little boy. :)

Fariss penyejuk hati


P/s: Maaf ya kualiti penulisan merudum.Mar kena banyak lagi membaca sekarang! Mari membaca kawan kawan!