Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, August 28, 2012

Stop judging people!


Bismillahirrohmanirrohim..

How are you doing today peeps? !

I was actually thinking to write other issue; reposition your furniture will light up your mood again! But, I think the thing I am going to write below is more important at this moment.

My daily routine as a mother who breastfeed her child is to take responsibility to find free time to pumping my milk. I love to pumping milk while reading newspaper. I forgot the date of the newspaper I read today. Since living at a high rise building, I seldom read newspaper anymore. 
Hence, I flipped on one BH paper about Yat I forgot her name on her Hijrah. It was said that her hijrah was way too drastic, and she constantly posted Islamic post on her FB wall page. She has been labeled as ‘ terlebih alim’.

Come on people. Can you please define the term on ‘terlebih alim’ at the first place? What was that mean to you? Astagfirullahalazim..

I am a muslim..God knows better on my level of Iman. But I consistently praying and make du’a to Allah to always make me a better person every day. 

First; I never add yat on her FB page, hence I could not visualize the way she post her status. Maybe it was a bit improper I guess, but to label her as ‘terlebih alim’…, who are you, and is that a bad thing to do?. Don’t you know that our main duty on this world is purposely to submit ourselves to the Almighty Allah? 

This scenario is so cliché is our society:
Bahasa membentuk bangsa dan budaya. 

“Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali” Let me translate this to you. The proverb means: Be moderate in being noble and never do mischief. Hrmmm….

There are many verses in the beautiful Quran that spoke about reward for good deeds:

And give glad tidings to those who believe and do righteous good deeds, that for them will be Gardens under which rivers flow (Paradise). Every time they will be provided with a fruit there from, they will say: “This is what we were provided with before,” and they will be given things in resemblance and they shall have therein Azwajun Mutahharatun (purified mates or wives) and they will abide therein forever.
Surah Al-Baqarah 2: Ayah 25


And those who believe and do righteous good deeds, they are dwellers or paradise, they will dwell therein forever.
Surah Al-Baqarah 2: Ayah 82

But those who believe and do deeds of righteousness, We shall admit them to Gardens under which rivers flow (Paradise), abiding therein forever. Therein they shall have Azwajun Mutahharatun (purified mates or wives), and We shall admit them to shades wide and ever deepening.
Surah An-Nisa’ 4: Ayah 57
But those who believe and do deeds of righteousness, We shall admit them to Gardens under which rivers flow (i.e. in Paradise) to dwell therein forever. Allah’s promise is the Truth; and whose words can be truer than those of Allah?
Surah An-Nisa’ 4: Ayah 122

• And whoever does righteous good deeds, male or female, and is a (true) believer, such will enter Paradise and not the least injustice, even to the size of a speck on the back of a date-stone, will be done to them.
Surah An-Nisa’ 4: Ayah 124

There are many rewards for us by doing good deeds and Allah has promised for those who believe (in Iman) and do deeds of righteousness. Masha Allah.. So why must we label people who are trying their best to become a better muslim and chasing Allah’s blessing?

Furthermore, Prophet Muhammad (blessings and peace of Allah be upon him) loves his people to spread good knowledge and teach the people something about Islam because it might by the grace of Allah bring them to something good.

One hadeeth stated:
Allah, the angels, the inhabitants of heaven and earth, even the ant in its hole and even the fish in the sea, send blessings upon the one who teaches the people good.”
Narrated by al-Tirmidhi, 2609; classes as saheeh by al-Albaani in Saheeh al-Jaami‘, 1838. 


Another Hadeeth from Saheeh al-Bukhaari:
In Saheeh al-Bukhaari (3461) it is narrated from ‘Abd-Allah ibn ‘Amr (may Allah be pleased with him) that the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) said:
Convey from me, even if it is a verse

 To my silent readers, I am writing this to remind myself too. Don’t let yourself to be one of a judgmental person.

 I love what the late Mother Teresa once said “If you judge people, you have no time to love them.”
 

Friday, August 24, 2012

Moments captured


Dad was a photography club's president in UM campus when he was a student there. We have a pile of albums; captured our beautiful childhood moments carefully placed at mom's rooms. 

It is good to know that a moment can be captured and stored forever. Time can never turn back, but we can still reminisce to all good memories. Our past teach a lot about ourselves today. We learn and improve ourselves when we understand ourselves better.

Being artistic is so not my field. Ani, could capture portrait photo very well. Every moments captured is beautiful. I thought it was Ani alone who inherits dad’s photography skill. I just discovered that Munirah is having the talent too. She is still developing her skillfulness and I am so impressed! 

I wish I could take a beautiful photo too…













A National Geography's official photographer once said that the best photo is when there is no editing needed to make the photo beautiful. All photos up there are raw photos indeed.

I will surely ring a phone and tell her about this. Maybe she could join a professional photography class if she is interested. .Or maybe she can learn more from my dear cousin; Shaliza http://shalizamokhtar.wordpress.com/#.

Oh, I am sure I'm still not too late to wish you a HAPPY HARI RAYA..MAAF ZAHIR BATIN. :)

Thursday, August 23, 2012

Langkah kaki ku

Assalamualaikum wbt makcik makcik, pakcik pakcik, nenek dan atuk sekalian!

Alhamdulillah,dengan ini saya ingin memaklumkan bahawa saya; Fariss Ayman Bin Fuad Ridha sudah boleh berjalan (Happy face ;) ) Saya tahu, saya perlu sujud syukur untuk bersyukur dengan limpahan kasih sayang Allah pada saya, tapi saya pass kan pada ummi saya sebab saya belum reti sujud .. Terima kasih ummi ;p


Sebenarnya saya..eh saya bahasakan diri saya Ayman je lah ya..Atuk saya panggil saya Ayman..Ayman tak kesah.. hihihi. Sebenarnya Ayman dah semangat nak jalan masa puasa lagi, tapi masa tu Ayman selesema..lama sangat Ayman selesama..Abi dan Ummi mula mula demam dan selesema..Lepas Abi pulih, Ummi pulak selesema..lepas seminggu Ummi selesema,Ayman pun selesema. Ayman dengan Ummi selesema lama..sebab Ayman belum lepas susu dengan Ummi..jadi Ayman tidur peluk Ummi malam malam..mungkin sebab tu kami selesema sepanjang ramadhan..TAPI...Ayman dah sihat sepenuhnya sekarang..Alhamdulillah.. ;)

Ayman suka bila Ummi dan Abi dukung Ayman..Ayman nampak dunia lebih luas dan sejauh pandangan mata..Dunia ni indah bila Ummi dukung Ayman..Ayman nampak kereta, Ayman nampak lebuh raya dan banyak lagi bila Ummi dukung Ayman di balcony rumah Ayman waktu malam.. Ayman pasang impian satu hari nanti Ayman pun nak berdiri macam Ummi dan Abi..Itu cita cita Ayman ..

"Fariss..cuba jalan kat mimi sayang..tak teh...tak teh.." Ummi selalu cakap tak teh tak teh sambil tepuk tangan..Setiap hari tak teh..Ummi selalu baca zikir sebelum tidurkan Ayman..Ni zikir juga ke Ummi?? Ayman tak pasti, tapi Ayman rasa bersemangat nak ikut macam Ummi dan Abi buat..

Hari raya pertama....

"Azian! Cucu kita dah boleh jalan.Abang nampak dia jalan 5 langkah tadi.Awak nampak tak ? " Ummi Ayman pun tak sedar Ayman dah boleh jalan. Atuk nampak dulu. Ayman nak kejar kucing sebenarnya..Kucing lari laju sangat. Nama kucing atuk Atan dan Belang. Senang cerita, hari raya pertama haritu Ayman dah boleh berjalan..Alhamdulillah.

Malam ni, 6 Syawal Ayman main sorok sorok dengan Ummi..Ummi sorok belakang sofa.Ayman dengar lagi Ummi panggil Ayman.. "Fariss,, datang kat mimi cepat.Tak teh..tak teh.." Ayman lari dapatkan Ummi..Abi kata Ayman lari lari anak 14 langkah..Bila Ayman datang pada Ummi..Ummi terus dukung Ayman cakap Alhamdulillah! Ummi dan Abi gembira tak terkata..Ayman tersenyum simpul malu..:)

Perjalanan hidup Ayman baru nak bermula.. Banyak lagi yang Ayman perlu belajar.. Yang penting..Ayman nak jadi anak yang soleh..Doakan Ayman ya pakcik pakcik, makcik makcik, nenek dan atuk sekalian.

Oh, Ayman nak tidur dah. Ummi baru sahaja buaikan Ayman tadi. Ayman keletihan bertatih seharian. 

Selamat tidur semua. Mimpi yang indah indah sahaja ya!



Wednesday, August 15, 2012

Menghitung hari

Assalamualaikum wbt

Tak sampai seminggu lagi kita semua akan menyambut Hari Raya. Tahun ni mar buat preparation raya paling simple sekali. Setiap kali nak keluar beli baju raya mar and  Abang Fuad, akhirnya kami akan belikan baju raya Fariss Ayman. Mungkin macam ni kot rasanya ibu ibu dan ayah kita dulu dulu.

Kuih raya pun kami pecah rekod tak beli lagi. Kadang kadang bila beli kuih raya, banyak yang tak sedap. Jadi bila balik beraya dari kampung nanti, kami nak beli biskut biskut di Giant jerr.. Love letters, buttercup etc rasanya lagi sedap kat tekak..

Tapi mama Kl last week beritahu Abang Fuad, wajib suami belikan isteri baju raya walaupun mar kata mar tak kisah dan malas nak beli baju raya. Jadi, kami berdating tinggalkan Fariss Ayman di rumah mama.. Bershopping last minute......... Ya Allah peningnya kepala..Nak jalan pun susah.

Walaupun kami cuma shopping di Jusco dan Wangsa Walk Mall, tapi lautan manusia berduyun duyun boleh menyebabkan lemas pernafasan kalau tak tenang jiwa.. ! Tahun depan kami janji akan shopping awal. Kami beli ala kadar sahaja sebab mar lebih suka beli baju yang mar boleh pakai berulang kali dan dibuat basahan. Tapi hari pertama macam perlu ikut tradisi kan..baju kurung tu wajibla.. Mar tengok tahun ni fesyen material chiffon.. Oh wahai pereka trend semasa..kenapa chiffon.... :( Harap harap bertahanlah chiffon dengan mar..hihihi. Dulu dulu baju sekolah mesti kena beli 3/4 kali setahun sebab terkoyak dasyat bahagian kain. Mama kata langkah kaki mar besar dan ganas..huhu

Jadi untuk raya raya seterusnya mar akan pakai baju kurung yang mar dah beli lama dahulu dan masih belum dipakai dan beberapa helai dress HOLS. Jimat dan selesa material cotton. Nak langkah besar besar pun tak kisah.. :)

Lagipun kalau mar pakai semua yang baru atau mar pakai baju lama, mar masih tetap mar kan..Bukan nya kalau pakai semua yang baru boleh tukar jadi Princess Kate  ataupun tukar jadi Wardina. ;)

 Mungkin cardigan ni dari HOLS pun mar akan buat raya kalau dah terpaksa. :)

Shamin akan buat dress HOLS ni sebagai baju extra hari raya. Tapi shamin akan gayakan dengan knitted top HOLS. Selesa dan menarik.

Untuk pashmina atau shawl, mar akan pakai semua keluaran HOLS juga untuk jubah, baju kurung plain dan dress. Jimat duit raya. Pada mar, sambutan raya tu lebih bermakna bila kita berjumpa sanak saudara, luangkan masa untuk membantu mama untuk preparation memasak juadah pagi raya dan tahun ni untuk bawa Fariss Ayman jalan-jalan.

Untuk beg, mar tak ada beli yang baru sama juga macam tahun tahun yang lepas.. Lebih lebih lagi ada Fariss Ayman, mar akan bawa sebesar besar beg untuk muatkan semua keperluan dia di dalam tu. Mudah. 

Bila beraya sebagai ibu ni, mar lebih pentingkan perkara yang praktikal. Kasut pun mar akan pakai yang tumit besar dan tak tinggi. Senang nak kejar si kecil.

Macam mana lah ya kami bertiga beraya tahun ni.... Persiapan fizikal dan mental tu yang paling penting. Macam ni rupanya mama beraya dulu dulu. Sibuk uruskan beg kami. Kami apa tahu ? Main bunga api, bergaya depan cermin seminggu sebelum raya, tolong mama buat kuih raya, nyanyi lagu raya... :)

Selamat Hari Raya semua. Minta maaf jika ada bahasa mar di blog ini sepanjang tahun ni ada yang mengguris perasan anda. Doakan mar kuat dan bertenaga untuk beraya bersama orang baru.

Bawa kereta berhati hati ya.

Tuesday, August 7, 2012

What a day


As I drove to my site office project at Cheras.....

 I saw something moving in my car!!

It was a tiny brown cockroach walked past through on my right mirror. How could I ever possibly to act normal while driving when my biggest fear was just an inch away from my face? 

Hahaha..I cried frantically in the car while zikrulllah to praise the Almighty Allah. AllahuAkbar.!!.Allahuakbar.!!.The tears are all over my face.

 For a moment, the creature was in stationary movement, I was a bit relieved then but keep speeding up my vehicle, and still crying like a cry baby.. Pity to Fariss Ayman..If he ever saw his mommy in that situation, he would laugh at me hard just like his father always does..( He is the one who hug me first if he saw his mother is sitting quietly on the floor and crying when in sadness; mostly due to exhaustion)..

But suddenly, out of nowhere..the cockroach was moving back and came nearer to my hand…  I was in shocked, my face turned to blue color I guess .. It’s hard to even imagine the situation again..I push immediately my brake pedal and strolled over to the side of the road. My heart beat fast..I wil never allow the tiny creature to crawl inside my cloth!!  :(

Every single part in the car I have checked..and confirmed it was untraceable..

Later I continue driving back to the nearest gas station and bought a big Ridsect ..I sprayed each single part and corner in my car when a police officer stopped by and asked what am I doing spraying nonstop since 5 minutes ago??.

He offered his help to remove the thing if there is something dangerous in the car..

 I smiled politely and said “ it’s just a small and tiny cockroach sir which I fear the most, I’m glad it’s not a lizard. Unless I will lose focus while driving and fear of another uncertainties such as accident..nauzubillah min zalik..

” The policeman replied back gently “ dah bape lama tak basuh kereta?” …Hihihihih.

What a day la.

Friday, August 3, 2012

Kehadiranmu

Kehadiranmu amat dinantikan..
Bagai hujan di tanah yang gersang..

Kesulitan, kepayahan,pancaroba,
Menjadi seindah nilam dan bulan purnama,
Tika kau hadir menyapa hidup kami..

Terima kasih Ya Allah,
Kerana memberi kami hadiah yang paling bermakna..


Insya Allah bulan depan Fariss Ayman akan genap setahun. Dan angka itu jugalah sebagai peringatan kepada mar dan abang fuad kerana menjadi ibu dan ayah genap setahun..Insya Allah jika diberikan masa dan umur yang panjang..

Mula mula mar rasa tak perlu lah mar tulis tentang Fariss Ayman kerana takut nanti ada yang cakap mar berbangga diri..tapi ada sesuatu yang berlaku di pejabat hari ni..Team kami di pejabat, kini kritikal di wad ICU.Kemalangan ngeri awal pagi tadi, sekitar jam 2:30 pagi, kereta mangsa terbelah dua,pemandu mengalami pendarahan kepala dan dikejarkan ke HKL manakala penumpang kenderaan meninggal di tempat kejadian.. Bila mar terfikir kembali, nyawa kita akan ditarik bila bila masa sahaja kan.. Mungkin ada perkara yang kita ingin beritahu kepada seseorang tapi left unspoken sebab kita sudah tidak ada di dunia lagi..

Mar ada terbaca tentang proses kelahiran kakak angkat mar tadi di blog beliau,,,sayu sangat rasa hati bila terkenang kembali detik hampir setahun yang lepas. Detik yang mengubah mar sepenuhnya. Tahniah kepada mommy Sue dan baby boy beliau!

Disebabkan Allah masih memberi mar waktu pada hari ini, mar rasa mar perlu untuk tulis sesuatu tentang permata Fariss Ayman. Semoga satu hari nanti jika blog ini masih wujud, Fariss akan buka blog mimi dan baca isi hati mimi..perjalan setahun yang sangat bermakna buat kita sekeluarga..

"Eh ABang Fuad..come here..look at this!!"

Didi dengan mata terpisat pisat bangun dari tidur untuk lihat apa yang mimi tunjukkan. Hampir terbuntang mata kami lihat urine pregnancy test awak Fariss..Positive! Alhamdulillah..Mimmy menangis kegembiraan pagi tu ..Hampir dua tahun kami tunggu tanda tanda kehadiran Fariss..

Diddy selalu busy di hospital..jadi awal pregnancy mimmy selalu buat early checkup dengan Doktor Fauziah sendiri..Sayu sahaja mimmy tengok semua ibu ibu dengan suami di sisi..tapi ketika itu..mimmy tahu mimmy perlu kuat untuk Fariss..Mimmy usap lembut perut mimmy dan cakap " Both of should be strong Fariss, we can do this together"..

Mimmy ada alahan yang teruk..Atuk JB dan NE sangat emosional dan selalu risau. Atuk Kl dan Tokmi pun selalu risau..Tokmi selalu tolong masakkan mimmy masakan yang sedap sedap sepanjang mimmy pregnantkan awak.. Mimmy suka sangat buah mangga..ATuk kl beli mangga banyak sangat  ..Diddy selalu belikan mimmy McFluree Oreo..Itu ice cream favorite mimmy..Mimmy kawal sangat apa yang mimmy idamkan..Mimmy nak ajar Fariss bila keluar ke dunia nanti,bukan semua apa yang kita impikan akan terlaksana. Hidup di dunia mencabar,bersederhana adalah yang terbaik..

Fariss Ayman tendangannya kuat.Diddy selalu usap dan belai kaki Fariss yang menendang mimmy setiap malam. Bila mimmy and diddy cakap " Assalamualaikum orang di dalam! " Awak pun tendang mimmy semula...Mimmy and diddy senyum lihat telatah awak di dalam..

Oh Fariss,masa mimmy mengandungkan awak..air ketuban mimmy bocor.Doktor pun tidak tahu bocor ke mana, jadi mungkin besar kemungkinan mimmy akan dibedah. Doktor mahukan supaya dalam minggu ke 32 Fariss Ayman keluar ke dunia. Besar risikonya jika melewatkan kelahiran awak ke dunia.. Tapi entah mengapa, walaupun terlalu banyak sangat orang sekeliling yang mengata, yang seperti lebih mengetahui apa yang kita bertiga lalui, tapi mimmy tetap merasakan bahawa kita berdua boleh melaluinya sehingga ke saat akhir. Mimmy mahukan proses kelahiran yang normal sayang.. Mimmy mahu rasakan kesakitan bila melahirkan awak..Maafkan mimmy sayang jika mimmy membuat keputusan yang mungkin ada mengatakan mimmy pentingkan diri sendiri..

Dan...lahirlah si kecil hero..duduk berbaring mencari susu di atas dada mimmy..

Subhanallah..memang itu sebabnya wanita diciptakan untuk mengandung,  melahirkan dan merasa segala kesakitan itu..kerana sesungguhnya wanita itu mampu! Allahuakbar!

Segala kesakitan itu hilang terus dari ingatan bila melihat kehadiran awak dalam hidup kami..

Mimmy dan diddy ingat lagi ketika awal kelahiran fariss..muka Fariss persis seperti muka diddy..Mimmy tersenyum senyum melihat muka awak setiap malam. Muka diddy versi si kecil Fariss..

Kami berdua tidak ada pengalaman menguruskan adik kecil..terutamanya mimmy..Tapi Alhamdulillah segalanya dipermudahkan Allah. Kami belajar setiap hari daripada awak Fariss..sehingga kami tidak sedar yang ia banyak mengubah kita sekeluarga..

Pengalaman menyusukan awak adalah satu anugerah yang tidak terkata..Melihat mata awak membulat melihat mata mimmy setiap kali disusukan adalah satu moment terindah untuk perjalanan setahun kita bersama.. Waktu malam, bila mimmy baring sambil menyusukan awak..dan mendengar awak berdehem dehem dan sendawa....hilang segala sakit dan lenguh tangan mimmy..segar terus mata mimmy..dan bila mimmy bangun dari tidur untuk bersiap siap ,melihat kamu masih di tangan mimmy dan memeluk erat badan mimmy..mimmy hanya mampu bersyukur kepada Allah..

Kemana sahaja kamu pergi dan melangkah Fariss..seribu kebahagian dan kecerian terpamer pada senyuman indah itu. Senyuman tidak bergigi :) Itulah pengubat penat dan letih mimmy dan diddy dalam membesarkan dan mendidik kamu sehingga setahun nanti.

Berdepan dengan awak Fariss,mimmy dan diddy rasakan seperti berdepan dengan jiwa mimmy dan diddy..Beberapa sifat awak saling tak tumpah seperti mimmy dan sesetengahnya seperti diddy..Cair hati mimmy dan diddy bila lihat telatah awak..Farisslah pengikat kasih sayang kami berdua.Terima kasih sayang :)

Semoga Fariss Ayman akan terus membesar menjadi anak yang Soleh, merendah diri,, sentiasa mencari ilmu yang bermanfaat dan dipenuhi dengan akhlak akhlak yang terpuji sahaja  insya Allah.

Semoga setahun hari lahirmu nanti, dan juga tahun tahun yang mendatang..awak ingatlah bahawa mimmy dan diddy sayang awak selalu...

Fariss Ayman..Permata terindah mimmy dan diddy..







My baby boy and me

Author: Unknown
It's three am, they're all asleep, and no one is here to see.
As we rock slowly back and forth, my baby boy and me.
His little hand is feather light tucked up against my chin.
I hold his tiny hand in mine, and stroke his baby skin.
The house about us creaks and groans, the clock hands creep around.
He snuggles closer to me still, and makes his baby sounds.
I love these quiet hours so much, and cherish every one.
Store memories up inside my heart for lonely nights to come.
All too soon he'll be grown up, his need for Mama gone.
But until then I still have time for kisses and for song.
Time for quiet hours like this with him cuddled in my arms.
Where I wish he'd always stay protected, safe and warm.
And yet I know the day will come when his tiny little hand,
will be bigger than my own. He'll grow to be a man.
But until then he's mine to love with no one here to see.
As we rock slowly back and forth, my baby boy and me.