Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, October 16, 2012

Order Doc Fu



Kami berdua sibuk.
Amat sibuk.
Kami selalu curi masa untuk sms sewaktu ada masa terluang bila bekerja.
Nampak sangat pelik, tapi rasa bahagia bila baca sms.

Mungkin sebab di rumah terlalu banyak perkara perlu dibuat sehinggakan kurang masa untuk berbual.
 Tak apa lah.. Yang penting ada tindakan untuk cuba mencari ruang bagi merapatkan hubungan.

Bila mar sampai rumah tadi, Abang Fuad telefon: “Mar, cek email tak? Ada staff hospital AMpang order barang HOLS tadi.”
Mar balas semula : “ Ok, nak rehat kejap. Lepas ni bila ada masa terluang sikit mar cek email ok.”
Abang Fuad menjawab : "EH tak boleh..Dah lebih 2 jam staff tu order barang.Dia kata penting. Tolong buka segera ya.
Mar dalam hati: "Aduh..Takpe2..rezeki jangan ditolak,musuh jangan dicari"

Jadi...Dengan longlai nya mar buka lah email. …………......









Aha..Aha..Ahaks!

Ok. mula mula baca..Apa customer ni..Eh.eh.Hahahaha!
Tengah penat pun tercelik kejap mata:)

Ya Allah, perkara yang sangat SIMPLE ini pun berjaya buat hati mar terlalu bahagia…

Walaupun masa zaman hingusan dulu selalu terima surat tulisan jawi bawah meja (sangat lambat mengeja dan upah kakak bilik tolong bacakan)..tapi perkara simple seperti ‘order item’ daripada Dr Fu betul betul membuatkan mar memuji pada Pencipta perasaan cinta ini.

 Sangat indah perasaan ini. Walaupun badan hampir tidak bertenaga, tapi kata kata seperti itu mampu untuk membuatkan kita lebih tabah dan bersemangat untuk meneruskan kehidupan.

Semoga hari esok lebih indah daripada hari ini. Insya Allah.

Dr.Fu.You made my day.

Tuesday, October 9, 2012

Nasihat buat adik.. :-)



Bismillahirrohmanirrohim…

Buat adik adik kak mar yang tersayang…

Alhamdulillah. Rasanya menginjak umur 27 tahun ni dah layak bahasakan diri sendiri dengan panggilan kakak. Lepas ni perlu biasakan diri untuk panggil diri makcik pula. Apa nak takut, itu lumrah alam. Pakailah collagen ke, botox ke, suntik lah pi mana hang nak suntik..tapi itulah ketetapan Allah. Tua dan mati tidak dapat dielak.

Ok lah. Boleh teka tak rasanya apa kak mar nak cerita hari ini?

Hujung tahun hampir menjelma. Dan secara lazimnya akan banyak lah kad kawin berkunjung ke peti surat rumah mak mertua kak mar. Kak mar duduk Cheras, tapi disebabkan rumah atas awan, kak mar masih gunakan alamat mak. Rasa lebih selamat.

Kak mar insya allah kalau berkesempatan memang akan menghadiri jemputan. Wah, sekarang ni majlis semua indah indah belaka. Terasa seperti melangkah ke dunia yang lain. Bunga segar menghiasi dewan dan taman. Pelamin nan indah seperti di kayangan. Nah, bila pengantin berarak ke pentas terasa seperti di awangan..puteri dan putera  cantik manis , dengan baju rekaan pereka tersohor melewati permaidani  istimewa mengembalikan gambaran Cinderella dan juga putera kacaknya..Di kiri dan kanan dewan, sepasukan jurugambar dan juruvideo siap bersampin lengkap dengan lensa masing-masing  memenuhkan isi ruang dewan dengan kerlipan flash persis seperti kerlipan bintang kejora. Aaahhh..semuanya indah belaka. Impian ku terlaksana !

Aturcara majlis hanya tinggal beberapa minit lagi..Tolonglah jangan  biarkan masa ini berlalu pergi. Jadikan ia kekal selamanya, biarkan aku dalam persalinan indah ini selamanya…

Hakikatnya adik sayang, masa memang tidak boleh  diberhentikan atau diputar kembali. Masa kan milik Allah. Saya pun pernah menjadi seperti adik. Bezanya zaman saya berkahwin, majlis tidak lah sehebat zaman kini.Yang penting nikah. Kak mar pula seingat dalam memori tidak ada pakaian idaman dan majlis idaman. Mungkin  kerana masa zaman kak mar kahwin, kak mar masih lagi belajar dan kak mar takut untuk meminta pada ibu dan ayah. Asal ada baju nak kawin sudah lah.Tak kisah. Bila kak mar mempermudahkan pemikiran kak mar, semuanya menjadi mudah Alhamdulillah.

Apa yang kak mar lebih takut adalah bagaimana dengan masa depan kak mar dan juga kewangan kak mar. Ok, kita ketepikan MLM  kerana jika ada pembaca yang terlibat dengan MLM, ini adalah modal untuk mematahkan kata kata kak mar. hihi.. (tak  apa, saya sangat selesa menjadi engineer, membuat sesuatu yang saya suka dan diredhai suami dan juga kadangkala menjadi penulis blog )   :-)

Apa yang kak mar bimbangkan adik adik semua, adalah sekiranya adik adik membuat pinjaman peribadi hanya semata mata untuk mendapatkan perkahwinan impian adik-adik..akhirnya adik adik akan terbeban dengan hutang.Baru sahaja mahu mengemudi bahtera, adik adik sudah dibebani dengan hutang keliling pinggang. Baiklah sebagai contoh, kita ketepikan RM500 –RM800 untuk ansuran kereta, sewa rumah jika belum lagi mempunyai rumah RM500-RM1000++, bayaran tol sekiranya menetap di Kuala Lumpur RM50-RM100, Bayaran PTPTN RM100-RM400 (fleksibel), broadband RM100+- , barang pasar RM300-RM500+- , keperluan rumah RM300-RM400+-, bil api dan juga bil air RM100+- , minyak kereta RM200+-, duit makan di ofis RM150++ ,duit bagi mak ayah (300++), duit zakat dan sedekah (fleksibel)  ..dan juga pengiraannya akan bertambah jika adik adik mempunyai keinginan yang lebih. Kebenarannya adik adik, tanggungjawab kita selepas kahwin sebenarnya adalah besar. Sebab itu kini kebanyakan isteri bekerja untuk membantu suami kerana hidup kini tidak semudah dahulu. Kita dibebani dengan barang keperluan harian dan juga beberapa perkara lain yang mahal, maka kewangan adik adik mungkin akan kritikal sekiranya anda menambah lagi hutang yang banyak untuk majlis yang akan berlangsung hanya untuk beberapa jam itu.

Ini realiti. Kak mar tahu ada yang berani meminjam sehingga RM60, 000-RM80, 000++ untuk merealisasikan impian perkahwinan mereka, tetapi adik adik sekiranya kita tahu bahawa kita masih belum mampu ,tidak apa sebenarnya walaupun hanya membuat majlis yang simple. Islam itu kan memudahkan umatnya. Bukan kak mar tidak suka akan majlis yang mewah dan indah, kak mar suka..Cuma bagi mereka yang masih belum berkemampuan kini, kita berpijaklah di bumi yang nyata.

Kak mar takut sekiranya belum pernah ada yang menasihati adik adik bahawa alam perkahwinan memerlukan kewangan yang stabil untuk kita kekal bahagia dan harmoni, serta memudahkan kita untuk beribadah dengan tenang tanpa beban hutang yang berligar di kepala setiap bulan. RM60,000 –RM80,000 bukanlah wang yang sedikit sayang,.. jadi biarlah kita berpada pada dan mendidik jiwa kita untuk bersederhana. Islam itu indah kerana Islam tidak pernah menyusahkan umatnya.

Kadangkala apa yang kak mar takut adalah peranan Facebook dalam mewujudkan persaingan dan pertandingan  bagi  kategori ‘majlis siapakah yang lebih indah dan hebat?’. Apa yang kita takuti niat asal untuk membina masjid yang dituntut islam itu dirosakkan dengan sikap takabbur sesama insan. Wallahu alam. Kak mar kesian, sekiranya adik adik di luar sana ada yang sangat kepingin untuk mendapatkan majlis yang persis seperti yang dilihat di Facebook, maka mereka berani untuk terjun ke dalam gaung “hutang”.

Jadi hari ini, kita tanya semula diri kita, Tanya iman dan juga Tanya kewangan kita. Mungkin duit beratus ribu yang kita simpan itu boleh digunakan untuk membeli rumah. Itu adalah satu pelaburan yang lebih berbaloi kerana rumah yang selesa dan luas itu dituntut dalam Islam , begitu juga kereta yang berkualiti dan bagus. Tapi, sekiranya adik adik memang mempunyai duit dan simpanan yang banyak, tidak salah sebenarnya untuk membuat satu majlis yang extravaganza. Lagipun, sekali seumur hidup bukan? 

Apa apa sekalipun, bagaimana simple, kecil, besar atau mewah majlis anda…jangan lupa tepuk dada tanya iman dan juga minta lah keberkatan daripada Ilahi. Wallahu’alam


Thursday, October 4, 2012

Shawl chiffon

Semalam Ela datang ke rumah. Kami ada sessi ambil gambar untuk koleksi pertama shawl keluaran H.O.L.S.

Mar memang suka pakai shawl, pashmina dan sewaktu degannya sebab senang dan tak nampak formal sangat. Lagipun mar jenis muka besar, jadi rasanya memang lebih sesuai rasanya pakai shawl.

Mar memang excited sangat sebenarnya! Bila dah ada tailor sendiri kita boleh buat apa apa sahaja design yang kita nak. Mar suka shawl yang simple, but nice, senang dibentuk dan yang paling penting panjang boleh tutup dada walaupun dibelit macam mana sekalipun.

Satu perkara yang mar suka bekerja dengan ela, dia sangat simple macam mar dan yang penting kami banyak persamaan walaupun ada sesetengah perkara mungkin berlainan, tapi itu bukan masalah! She is a nice girl, I love her character so much.  Last photoshoot baru mar tahu yang ela ada talent untuk makeupkan orang. Kalau bagi pada mar, make up is really not my forte. Setakat pakai lip balm ok la. Mar suka make up yang sangat simple cukup untuk beri kesegaran pada gambar bila kamera pancarkan flash.

Kami memang tak tahu macam mana nak pusing belit dengan shawl . Tapi untuk sesi semalam, kami belit guna kreativiti masing masing, and the outcome was pretty cool. Suka sangat bekerjasama dengan ela. Seronok. Photographer kami pula sabaaar sangat melayan kerenah kami. Hihihi. Fariss Ayman? Ok, alhamdulillah nyenyak tidur sampai pukul 12 tengah malam. :)

Shawl ni buat masa ni ada 8 kombinasi warna, 2 tone warna dan 2 meter panjang.Material adalah chiffon. Memang amat sesuai untuk mereka yang suka membelit shawl dan masih mahu menutup dada.

Buat masa ni maafkan H.O.L.S sebab terpaksa gunakan model ibu anak 1. Mar terus terang cakap mar kagum dengan model tudung. Boleh maintain muka dan posisi dengan beratur ratus tudung. Ini kerana peranan model tudung tu sangat besar bagi menarik pelanggan sebenarnya. Mar memang tak pandai dan tak sesuai sangat untuk jadi model tudung. Tapi, tujuan dan matlamat untuk berkongsi design shawl H.O.L.S dengan semua peminat H.O.L.S alhamdulillah terlaksana. Mar harap kalau ada yang tak berpuas hati dengan cara penggayaan shawl H.O.L.S nanti, bolehlah beri personal email kepada mar. Kita saling bantu membantu. :)

Ok lah. rasanya itu sahaja setakat ni. Insya allah dalam minggu ni juga kami rancang nak keluarkan keluaran shawl kami yang pertama. Tunggu dan nantikan ya!

Tuesday, October 2, 2012

Unwritten words



After being in a marriage for a quite long time, sometimes we were lost for words. It happens occasionally.. It’s not that it shows any lessening in level of affection or whatsoever, but it is more on merely being contented with the relationship, environment and marriage in that period. As a couple in new eras, mostly both of us go out for work to earn money for the family. It is not easy living in millennium time; the cost of living is very high and taxes we have to pay have taken out about nearly of our 1 month salary, traffic jam all the way back home etc. It was already stressed. 

While at home, we have kid/kids that are waiting and begging for us to donate our precious time ‘to be’ and participate in their growing period. Preparing meals, washing laundries, washing dishes, vacuum staircase etc….oh hold on. Honey, where are you? We saw someone in our house just now, walking past our kitchen, having shower in our bathroom and eating out bread, sitting next to us while having dinner, watching History Channel next beside us on our comfy couch…but wait! Who is he/she? Is there a stranger living in our house?

Pathetic. Every now and then, love sometimes lost its sparkle and it is more dangerous if it attacks the couple in silent. Being too dedicated in creating a brighter future for the rest of our family, we often forget to love again; being a lover to someone we loved dearly. The remedy need to be find to cure the disease. We simply look, judge and remember the bad sides of other people and simply too forget the good sides of other people. That; we called human. 

Being parents is not an easy task. We have to find the balance in order to have a balanced healthy life. We are busy doing everything, and now let’s be busy in falling in love again. No matter what is your age, as long as you are in a married status, let’s fall in love with our loved one. Create the sparkle, have that butterflies in your tummy again and get all romantically and mushy.

 After all, on our akad, that is our main vision right? The main vision of course to help each other to search for jannah, and to comply to Islamic teachings (Sunnah) to get married and merrily the world. The most essential aspect of the marriage contract is the commitment and acceptance. And don’t forget your vow to each partner once upon a time ago; “I promise always to respect you and love you. With kindness, unselfishness and trust, I will work by your side to create a wonderful life together. I take you (Name) to be my lawful (wife/husband), to have and to hold, from this day forward, for better or for worse, for richer or for poorer, in sickness and in health for as long as we both shall live. Last but not least; to create our beautiful home in Jannah, insya allah”. 

This means, the longer period you are married, the more love you should produce and the happier you should become by now.

We always look at a bigger side in this world and sometimes we are unable to remember the good small things in life, like having dinner together with our husband/wife. Try to cherish every single moments with our dear partner because we might not have enough time after this. We do not know whether we will live for how long more in this world and we cannot predict our mental state of mind’s health ( Parkinson syndrome) and we cannot foresee our health condition in times ahead .. By that time, we will certainly regret that we have not tried our best to be the best lover to our love partner. Times flies very fast, and have you loved your best today?

 I blamed myself today. I was having a chaotic months with so many projects waiting for its datelines, data, sites to attend and the list is boring enough to be stated here.. 

His birthday was on 27-September-2012. We were both busy. I love him dearly, I love him dearly for God knows how my feeling is. I bought him a simple and decent card because that is the only shop in our small town (Kampung cheras) that sells cards. I think I could make a better design that the one I bought for him. I have not given the card yet to him. He has seen it on our cupboard without nothing written on it TODAY!!. I felt pain in the heart, like something stabbing hard on my heart. Did you get it? 

I believed I can do so much better than this! We celebrated his birthday on the night of his birthday, by throwing a humble dinner and small party at our dining room. The guest was the one and only our dear Fariss AYman. He was happy with the party, Alhamdulillah. But, I could not forgive myself for my ignorance in terms of his birthday card. He always did his best to celebrate me, to cheer me and love me fondly even though I throw my tantrum during my menstrual.


Honey bee honey.. I know you are my silent reader……  I want to dedicate my thoughts of you here, because that ‘decent’ card is too small for my big handwriting to write everything there.

If I had to describe my feelings of our marriage in one word, it would be happy. I am always thankful that we are married.
I love how we are together. I love that we still find things to talk about.
I love that we can still make each other laugh. I love that we know each other so well.
 I love how you understand me when I have a totally random, out of nowhere thought - and that many times you're having the same random thought.
 I love how we're a team. I love that our son loves you so much.
 I love your hugs. I love it when you kiss me on the forehead for no reason other than you wanted to.
 I love that you love and appreciate my hobbies. I love falling asleep with your arm around me. 
I love when you make breakfast. I especially love when you make dinner.
I love that you love to help me choosing the right and comfy shoes for me. I love that you know the type of bags that I love
 I love that we enjoy many of the same things, but are fine with having our own separate interests as well.
I love most when you be my Imam. I love all the time being your makmum. 
Most of all, I love you. I'm grateful every day that we are together. The past 4 years have seemed like no time at all.
Happy Birthday my Husband


 Yours sincerely,
 ------ajmal------