Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, January 3, 2013

3.142 Contest




Pagi ni masa tengah sarapan, adik mar whatsApp “ Mar, adik dah baca blog mar. Please join contest untuk adik” Roti dua keping di tangan diletak sebentar. Pagi pagi suruh join contest.. Alahai adik sayang.Seumur hidup tak pernah masuk blog contest. Nasib baik adik.. hihi
Ok. Mar cakap dengan dia relaks dulu, tarik nafas, explain semua in details. Mar ni dalam mana mana manusia di dunia, ada 4 manusia yang kalau diminta tolong memang tak boleh kata tidak; Mama, Abang Fuad, si kecil Fariss Ayman, dan manusia seorang ini; Si adik.

Seusai makan, mar belek sekejap link link yang diberi adik. Menarik!


 

CST ni memang dekat di hati kami sekeluarga. Bukan asing lagi. Sesi perkenalan CST dan kami sekeluarga bermula daripada perkahwinan Ani. Bila pemuda pemuda menyarungkan pakaian tradisional Malaysia berwarna hitam lengkap bersampin dan bersongkok berarak masuk ke rumah dengan mesin kameranya erat dipegang persis laksmana dan hulubalang masuk menghadap di zaman kesultanan melayu melaka, membuatkan seisi keluarga terpana. Senyuman dipamir dan bual bicara yang ramah membuatkan kami lebih merasa selesa dengan kehadiran mereka. Mar percaya untuk sesebuah organisasi , persatuan ataupun kumpulan, tonggak kejayaan mereka adalah dengan mempunyai ahli yang beretika dan baik budi bahasa. Itu yang boleh membawa mereka jauh ke mata dunia. Alhamdulillah sepanjang majlis perkahwinan Ani berlangsung, tiada yang kelihatan kekok menjadi manusia hidup. Itu yang paling penting kerana kita tidak mahu rasa seperti berlakon pada majlis penting hidup kita bukan?

CST ini asalnya pada zaman dahulu  bermaksud "creative studio technology" . Warga CST terlibat dengan pelbagai cabang bidang. Tapi kini penumpuan lebih diutamakan kepada pembikinan video kerana jika tidak silap mar CST adalah antara yang terawal memperkenalkan video perkahwinan kedalam warna warni majlis perkahwinan di Malaysia dan secara tidak langsung menyemarakkan lagi majlis perkahwinan  sehingga ia adalah sesuatu yang ditunggu tunggu untuk dipertontonkan di dewan majlis mahupun dkongsi  di laman Facebook selepas majlis berakhir. Kini, CST adalah nama yang gah, dan dek kerana semua telah terbiasa dengan jenama dan mutu perkhidmatan yang diberikan, mar rasa tidak salah untuk mereka mengekalkan nama itu.
 
Kini, mengorak langkah lebih jauh, selepas wujudnya CST Breed yang mengkhusukan bahagian perkahwinan, mereka menubuhkan satu bahagian projek yang lebih mantap daripada segi idea dan menjadikan semuanya “impossible is nothing, maka wujudlah Project2pi.

 Ok. Mar selaku engineer memang bila dengar rumusan matematik ni, jadi lebih sensitif seluruh badan dan juga deria pendengaran. Apa kena mengena 2pi? 2pi ni bagi kami engineer kalau tak tahu memang layak diketuk kepala di atas meja. Ia adalah rumusan untuk mengira (izinkan mar untuk merojak bahasa kerana UIA menggunakan bahasa Mat Sallleh) circumference. The distance around a closed curve is called as the circumference of the circle. It is also defined as the length around the circle. Maaf ya, kalau agak kebingungan, mar copy paste di sini dari Mr Google.


Circumference, C = 2 * π * r
Where, r is the radius of the circle. And pi is a constant value and is equal to 3.14 or 22/7 to be more precise.


Kita perlukan angka 2 kerana radius adalah ½ daripada diameter.Kalau kita ingin melukis bulatan, para ilmuwan matematik islam zaman dahulu mengajar kita menggunakan alat seperti jangka lukis sekarang. Dengan mengetahui nilai radius dan titik tengah bulatan, kita boleh membuat bulatan 360 darjah. Pada pendapat mar, pemilihan nama Project2pi adalah amat bertepatan dan mantap. Pelanggan pelanggan tersayang yang akan menetapkan nilai bagi ‘radius’ Project2pi untuk beraksi. Jika banyak lagi permintaan daripada pelanggan tersayang pada masa hadapan, tidak mustahil Project2pi members akan mengorak langkah lebih besar untuk menunjukkan kepelbagaian mereka dalam circumference yang lebih besar. Andalah radius bagi teamProject2pi!



Project2pi ini mengambil inspirasi daripada fenomena facebook, blog, twitter dan juga instagram untuk menjadikan majlis anda dapat dinikmati oleh insan tersayang yang tidak dapat menghadirkan diri ke hari bahagia anda mahupun majlis majlis penting hidup anda. Itulah yang terbaik daripada Project2pi. Memberi semula kepada masyarakat dan mendekatkan yang jauh.  Secara asanya mereka akan menggunakan ipad, iphone dan juga professional camera untuk menjadikan  ia kenyataan. Nah, semuanya di hujung jari sahaja!

Project2pi will deliver #live update# streaming from your instagram account and directly to your facebook, twitter or even your blog. With these methods, your families and friends can see the edited photos happening live on your wedding day. To make them feel they are too, a part of it!

A Quote from CST :: “Today, everything starts in the social network. Even for creative industry like photography, changes are needed in this prime time of fast changing technologies whereby concept after concepts were introduced. However due to enormous head to head challenges, Project2pi steps in not with just another new concept but with a gold platter full of ideas, that is about to change the whole gameplay of wedding photography. Project2pi unlike any other wedding photography services that focus on the final product (i.e album, frame, canvas etc) instead, we pursue and share common interest in how the moments captured will be shared amongst your loved ones. Project2pi recently have undergone surveys and soft launched services to ensure the ideas turned into a real product. And we believe it will become a trend for every aspiring bride and groom starting the era 2013.”

A : “Oh, the solemnization event has just started”
B: She is crying beautifully..:-(
C: The foods look yummy!
D: OMG, OMG, I love her shoes so badly!. She is beautiful!

Maka dengan ini, akan penuhlah segala ruang facebook anda mahupun instagram anda dengan semua komen komen daripada insan tersayang yang tidak dapat menghadiri majlis anda. Oh, Project2pi tidak terhad kepada majlis perkahwinan sahaja ya. :-)

Untuk mengetahui lebih lanjut, boleh klik link di bawah. Lecturer mar selalu berpesan, untuk pemahaman yang lebih jelas, kita perlu menggunakan deria mata, telinga ,mulut dan tangan.  Jadi, anda bolehlah menonton sambil mencatit isi penting di dalam video berdurasi 6:55 minit ini. Selain itu, bolehlah membaca tulisan mar ini dengan kuat dan jelas. Insya Allah, diakhir tulisan mar ini, jika anda ditanya tentang Project2pi, sepintas kilat anda akan menjadi orang pertama mengangkat tangan SAYA!




Macam ku kenal kamu ya Che Chin? Che Chin lah diantara team yang mengambil gambar ketika adik bertunang haritu. Memang sangat cool Che chin. Che Chin sekarang bersama Project 2pi team members yang lain.

Kemudian, sering kali masalah yang timbul seusai majlis adalah to get connected with the photographers. Gambar yang siap juga mungkin agak lambat untuk diperoleh, waima gambar raw sekalipun. Itulah yang istimewa tentang Project2pi. Semua ini tidak akan berlaku lagi nanti. 

#instantsharing# : How the wedding photography actually works, once your event ends, to get the final product may take weeks or maybe months at worst. However, with the new technology, Project2pi allows your edited version fully uploaded by the end of event and full album raw footages will be available on the next day. With this you can immediately share to friends and family through application such as iPad, iPhone, and web.  All the edited photos will be available the next day at this site;Project2pi.smugmug.com. Kindly click to check detail and more info.  http://project2pi.smugmug.com/Weddings


Interesting enough to me since it was a major problem when I wanted to get my raw pictures of the wedding and solemnization. It happened 4 years back. It is important when we are in the mood of mushy-mushy and lovey-dovey during honeymoon period, we get to reminisce back the wedding event with our dear partner and families of course! Kalau dapat sebulan dua bulan selepas itu, mungkin sudah hamil ibu ibu sekalian. Moodnya sudah enggak bisa dipikiran gambar gambar ini yok?

Maria Elena adalah blogger yang mar rasa ramai yang kenal di Malaysia. Sedangkan rakan pejabat mar yang lelaki pun adalah orang yang bertanggungjawab untuk memperkenalakan mar kepada blog Maria, maka tidak syak lagi maria adalah orang yang popular di Malaysia. Perkahwinan maria adalah Project2pi yang pertama. Project2pi juga adalah pelopor kepada live instant updates and instant sharing di Malaysia. Semoga dengan tulisan mar yang panjang lebar ini, dapat meyakin kan anda semua untuk memberi sepenuh sokongan kepada insan insan yang kreatif dalam memberi pembaharuan dalam warna warni majlis di Malaysia dengan pendekatan merapatkan yang jauh dan mesra fans alam maya. Hihihi.

Jom kita layankan beberapa hasil snapshots daripada team Project2pi ini.

Maria











 Juai







Empat gambar di atas adalah blogger dan juga engineer Maria Elena. Tiga gambar di bawah adalah Juai. Juai adalah merupakan kawan kepada Nurul Afidah. Nurul Afidah adalah jiran saya. Ex. Tapi pusing pusing bila tengok live update, everything seems connected like a flashback memories. Cool!


Mungkin bila mar lihat cara photo photo ini diedit, memberi mar sedikit kata kata untuk diungkapkan.

  1. Mungkin selepas ini teknik  Grain filter boleh dikurangkan sedikit. Mar tahu ia adalah teknik yang sangat ‘in’ sekarang. Tapi orang yang jiwanya sentimental macam mar suka merasai momen itu dengan lebih nyata dan dekat di hati. Mar suka lihat kedutan di muka bila kening berkerut di dahi, air mata menitis jatuh, lipstick yang comot di pipi bila makan beradap, ataupun kulit wajah yang polos dan mulus.Jadi mar cadangkan agar teknik Grain filter ini boleh dikurangkan sedikit agar memberi nafas reality kepada mereka yang menyaksikan live updates.
  2. Mungkin juga selesai sahaja majlis, team “project2pi” boleh juga mengupload semua gambar gambar tersebut ke dalam folder khas di laman facebook pengantin atau pelanggan. Jadi, selepas majlis berakhir, semua kawan kawan dan juga families boleh melihat gambar gambar diambil dengan susuan yang lebih kemas di dalam folder.
  3. Khabarnya, aplikasi yang digunakan masih belum dapat support android iaitu pengguna majoriti Samsung di Malaysia. Mar berharap agar dalam masa yang terdekat, “Project2pi” akan mengambil inisiatif untuk menjadikan perisian lebih adaptable sistem android pada masa akan datang. Insya Allah.    
 
Ok. Untuk buat tagline, mar tak rasa mar pandai. Sebabnya mar ni selalu karang sajak, buat pantun. Jadi nak tulis yang pendek pendek, takut maksud tak sampai.

Taglines taglines yang telah difikirkan wajar :

  1. “Kerana kisah cinta tercipta , kerana yang jauh itu penting bagiku, hari bahagia, kau dekat dihatiku”
  2. “Whether you are on top of Mount Kathmandu, over the seas or different continents or maybe in different weather, you are just too important to miss it!”
  3. “Because you are too special to miss the lovely moments”
  4. “Project 2pi live updates are fun, fast and interactive way to share moments of life through snapshots because the loved ones are too special to miss it!”
  5. " Celebrate the moments of your life with your loved ones." 
  6. "It is about the bonding and the sharing of your lovely moments with families and friends; simply because we may not remember days, but we do remember moments."
      
I had problem to decide which one is the best. Arghhh… :-(



After hundreds of ideas popped out from my mind, I finally decided that this might be the best approach to describe Project2pi’s tagline.  I decided to came up with a simple and straight forward tagline. It was indeed a mind blowing experience.!!  :-)

Final Tagline



“It’s like photography. But more fun, fast and more people!”

Ok. Lastly if you are interested to know better about them, why don’t you click on the links I provided here? To love someone better, we have to get to know them better. Check these out.



1.       www.instagram.com/project2pi  


3.       www.3142.project2pi.com
 

p/s: Project2pi is having a promotion now. Rm3500 per event with the combination of two packages; CST Breed and Project2pi. Who does not love a combo meal, do you? Several hot seats are still available. Book them now!






No comments:

Post a Comment