Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Sunday, April 28, 2013

ceritera dua merpati



Kami sederhana,
Aku sederhana, dia sederhana,
Kami tak pandai bermadah cinta, berpegang tangan berjanji setia,

Apa yang terzahir tidak seperti apa yang terukir di hati,
Dalam matanya ku temu keikhlasan,
Dalam kata katanya ku temu kiasan indah,
Dalam perbualan kami ku temu titik pertemuan,
Kata cinta payah untuk bersiul di bibir,
Tapi adakah cinta hanya ungkapan semata mata atau apa yang terzahir di mata dunia?

Ku lihat kiri ku dengar nafasnya,
Tidur memeluk putera kecil ,
Kasih sayang itu menjalar menyelubungi permata hati kami,
Aku tenang melihat pemandangan indah ini..

Biarlah dunia bercerita kisah mereka,
Apa yang kami ada kini menjadi milik peribadi,
Terungkai kisah di sebalik tawamu, marahmu,belaianmu, nasihatmu,
Ku kumpul memori suasa, memori indah di dalam minda,
Kerna kamu ditakdirkan buatku,
Melengkapi diriku zahir dan batin,
Itu amat bermakna buat seluruh kehidupanku.

Walaupun mulut ku berat untuk berkata,
Ketahuilah dalam setiap nafasku, dalam setiap ingatanku,
Aku membawa secebis hatimu, aku membawa kata kata hikmatmu,
Dalam menyelusuri kehidupan fana ini,
Kerna dirimu terlalu istimewa di hatiku..

Terima kasih segalanya,
Kerana sanggup mengisi kehidupanmu bersamaku,
Kerana memilihku sebagai teman hidupmu,
Kerana celik matamu aku disebelahmu,
Kerana memberiku satu dunia dalam mata putera kita,
Kerana menerima segala kekuranganku,
Dan kerana mencintaiku sepenuh hatimu dalam susah dan senang kita bersama.






Friday, April 12, 2013

It's Friday again!



Salam Jumaat..

Rasanya mar memang suka menulis hari Jumaat. Setiap kali Jumaat selalunya jalan lebih tenang ke tempat kerja, cuaca lebih damai, manusia di tempat kerja nampak lebih relaks , dan kami wanita ada masa yang lebih untuk waktu makan tengah hari..

Kalau nak potong kuku, hari ni adalah hari yang terbaik sebab sunah Rasulullah S.A.W adalah memotong kuku hari Jumaat. Ia seperti menyambut perayaan bagi seluruh umat Islam. Umat Islam sangat istimewa. Allah beri perayaan kepada kita sekali seminggu. 

Pagi tadi bila mar nak hidupkan enjin kereta, mar nampak ada dua pasangan burung tiung terbang dan hinggap di koridor tempat parking kereta mar. Bila seekor turun ke lantai mengais ngais sesuatu, seekor lagi turut serta turun ke bawah. Pasangan yang lagi satu hinggap sekejap atas bumbung kereta mar. Dua dua pun naik atas bumbung kereta mar. Merdu sahaja bunyi yang dikeluarkan. Nyaring tapi mendamaikan. 

Kita mungkin terlupa bahawa pemandangan seperti ini sebenarnya telah acapkali kita saksikan, tapi mungkin perkara perkara kecil sebegini kita lupa untuk ingat pada Pencipta. Mar pun baru sahaja teringat, dalam minggu ini sahaja, setiap kali mar berhenti di traffic light, ada sahaja pasangan burung terbang berdua atau hinggap bersama di dahan pokok. SUbhanallah..

Tahu tak kawan kawan, perihal burung ini sebenarnya sudah difikirkan oleh Nabi Adam semenjak di syurga lagi. Baru baru ni Abang Fuad cerita pada mar. Nabi Adam terlihat sepasang burung berdua duaan di dalam syurga. Mereka bermain bersama, mencari makan bersama dan juga terbang bersama. Naluri hati Nabi Adam syahdu sangat melihat pemandangan seperti itu. Lalu Nabi Adam meminta kepada Allah untuk memberi teman hidup kepadanya agar Nabi Adam dapat menikmati kehidupan di syurga dengan lebih bahagia. Allah lalu menghidupkan Hawa sebagai teman hidup Nabi Adam. Allah tidak memberi pasangan sejenis kepada Nabi Adam, tapi Allah bangkitkan seorang wanita di sisi Nabi Adam. Ini bermakna lelaki dan wanita adalah melengkapi satu sama lain. Subhanallah. Indah kan kejadian kita..





Kita secara fitrahnya memang dijadikan berpasang pasangan. Allah sendiri telah menetapkan jodoh kita sebelum kelahiran kita. Bagi mereka yang masih belum bertemu dengan pasangan hidup, jangan putus harapan dan sentiasa positif terhadap Allah. Kerana Allah itu adalah sepertimana sangkaan umatNya terhadapNya. Jika kita selalu bercakap “Susahlah nak cari jodoh” , “Saya ni pendiam, jadi susahlah nak cari pasangan hidup” etc ..memang susahlah yang akan Allah berikan kepada kita. Apa yang kita katakan berulang kali adalah seperti zikir doa yang diucap saban kali sehingga dimakbulkan oleh Allah. Masya Allah. Jadi bermula hari ini kita mesti perlu tanam azam untuk perbaiki percakapan kita setiap hari. Ok ? 

Oh, mar sebenarnya sangat terharu bila coretan ikhlas mar yang sangatlah sederhana tentang Bertukar Haluan ? , membawa mar bertemu di alam maya dengan pembaca pembaca yang sebenarnya mengikuti cerita mar. Mar menulis ketika itu sambil tergelak gelak sebab mar membayangkan lakonan Abang Fuad di meja makan. Rupanya Abang Fuad sangat mengambil berat sehingga perihal blog tiada komen pun menjadi tajuk di meja makan. Mar rasa mar perlu abadikan cerita tu di sini. Tak sangka ada yang tampil memberi komen. Terima kasih ya.

If some of you realized, sometimes it took me about a week to post few stories, while some other time it took me about a month to come out with an entry. 

Hence what do I need in order to be able to write? I should answer, a good storybook that I was reading at that particular time, a good movie that I have watched recently that encouraged me to write about, and most importantly to love and to be loved. Love is so divine and very wide in meaning. It could be my love towards God, to love the nature, to love the environments, to love my fate, to love my journey of life. Usually I will not write anything when negativity strikes me. I am afraid if my words could affect the rest of my readers or maybe in future times I would have regretted writing those words that were full of hatred and negativity. Our words speak our mind.

No one can learn to love by following a manual and no one can learn to write by following a course. We all pour love into our work. In my case, obviously reading is very important to gain confidence in writing, but words are life set down paper. So I seek out the company of others and try to focus in tiny details of human behavior and my environments to get some perspectives about life. Writing is no different from any other activity done with joy and enthusiasm. To me, above all, writing is about discovering myself.

 Hence please, don’t feel pity to me. It’s my decision to make a blog. By having you here, (my silent readers) along my journey are more than my words could ever say. I appreciate your time. Thank you for reading my thesis entitled “A tale of a woman”.

Wednesday, April 10, 2013

Morib weekend getaway



Our first so called beach vacation was nearly 4 years back. My auntie Cik yah was kind enough to sponsor the vacation from the accommodation to foods. It was a thrilling experience. We were just married about 2 months and I have had to travel to Lanjut, Pahang and had to force myself to understand well map reading things. He refused to let me conquer the steering, hence I  had to be mrs co-pilot aka map reader road guidance. Cheh!

The place was fascinating. We played kites and the wind was so strong that ripped apart ALL our kites. (Did I mention we bought our kites 3 times in a day?) I love this kind of wind that blows away my stressful days in its own rhythm and symphony… I just love it. If someone offered me a beach vacation, I won’t hesitate to agree in split second. It’s just my forte..

Being a wife to Fuad, I have to be considerate and understanding his tight schedule. He is really keen to pursue his career to an upper level, meaning that there are lots to be sacrificed including a family vacation. Hahahaha. (evil mode).

Chaotic and hectic it was on our very last week. We made a fast decision to plan a holiday to the nearest beach. Fariss loves to swim at our swimming pool provided by the developer. Hence, the nearest we could go was Morib beach. (Close your eyes and try to imagine a white sandy beach, strolling your body along a beautiful beach where breezing wind just whispering close to your ear….Aaahhhh.)      NO!!. Morib was far away from any of my imaginations) But we still need a weekend getaway from KL. We stayed a night at Impian Morib Resort. The resort was very nice. You can find peace and tranquility inside the resort itself. It has a peaceful landscape design. All the furniture are made from teak wood but the interior has a sense of modern type decoration. I had a love at first sight.

Fariss had his first experience to see a real beach; a mud sandy beach. I was a bit frustrated because Fariss was so eager to swim but both of us agreed to refuse. Hence, we were just strolling along the muddy beach and having to feel satisfied wonder the Mother Nature that has been ruptured by the Klang River that carried along all the rubbish and our stools to the sea..

Anyhow, we manage to spend our quality time playing at the swimming pool. Just like we predicted earlier, when Fariss has touched the water, it’s quite hard to take him out from the water. He loves water so much.. My baby has grown up so fast..

Here are some of the photos taken at the Morib. Let me remind you early; the humpty dumpty oversized lady is me, carrying someone inside me. You may leave this blog immediately if you feel distracted by the view. Hahaha..

DAY 1

The boys had an evening walk together

 The little boy who refused to get out from the water.

DAY 2

Morning walk along the beach

the boys

Mommy and Fariss

I love this moment...

The boy who wonders the nature

Looking at something my dear ?


1a
 2a
3a

Puas


107 room


We shall come again soon!

 We pay a visit to Shazmin and Rifaiee's house before we head straight to Setiawangsa!

Oh. Last week was my Best Friend's Birthday; Raihan . I am glad I wish her birthday eventhough we were in tight schedule last week. I am not very good in remembering special events and dates but for some very special persons, I won't forgive myself if I forget to remember their special day.

Happy Birthday To You My Dear RAIHAN!!


















Friday, April 5, 2013

bertukar haluan?



Jumaat yang tenang :-)

Amalan yang paling mudah di hari Jumaat adalah mandi sunat Jumaat. Nampak mudah, tapi kadangkala terlupa . 

Semalam Abang Fuad baca blog mar. Dia sedih sebab tak ada sesiapa nak komen blog mar.
Abang Fuad kata " Kesiannya mar..Tak ada orang nak komen dan baca blog mar. Abang Fuad sorang je nampak gayanya pembaca setia blog mar".. I was laughing like mad..Fariss join in with me to laugh loudly with mouth widely open.. You should grab a video camera last night and shoot us!!  It was an honest comment indeed!. Thank you fufu!



Not only that, he gave me several ideas on how to make this blog popular.

1.      Apa kata sayang buat gosip cerita pasal artist macam beautifulnara?                                       (Oh God please forbid me! )
2.      Tak pun sayang buat cerita pasal gaya pemakaian tudung. Sayang posing senyum senyum tunjuk step by step. Mar berdiri atas kerusi tunjuk bidang lebar selendang mar...Pastu belit lagi belit lagi jangan sampai tercekik sudah lah!  ( I was imagining you were the model Abang Fuad ..hihi)
3.      Sayang tunjuk cara-cara memasak. Biar muka berpeluh peluh sikit bagi orang feel kita memasak.. Tunjuk cara siang ikan, siang sotong, siang udang yang sebetulnya. Bukan semua perempuan pandai siang barang pasar dengan betul kan ? (Gulp,, macam terasa je diri ini ) Pastu tunjuk cara kopek bawang putih, bawang merah. Tunjuk cara paling mudah dan cepat untuk tak pedih mata. Maybe sayang boleh pakai sunglass? ( Are you serious Abang Fuad??? )
4.      Ataupun mar boleh tunjukkan bakat mar menyanyi lagu Fariss Ayman setiap malam. Tajuknya “ Dari hati seorang ibu” tapi ikut rentak “Baa baa black sheep”  (It’s hilarious sayang.. hohoho…NOO)
 

Minta maaf Abang Fuad, walaupun semua idea di atas nampak sangat genius, tapi biarlah mar teruskan sahaja dengan penulisan mar macam ni. Mar tak kisah pun… 

Abang Fuad tahu tak tadi mar ada terbaca entry mar yang cerita dengan sangat detail proses kelahiran Fariss Ayman? Tajuk entry tu  "Ummi and diddy's little sweetheart". Mar tak sangka sangat bacaan amniotic fluid mar sampai 4. Paras normal is 15 dan ia sepatutnya bacaan paling minimum. Disebabkan bacaan amniotic mar 4 and it's almost empty, jadi Fariss kita perlu dikeluarkan awal.. Benda benda detail macam tu mungkin mar tak akan ingat kalau mar tulis tentang gossip artis.. (&&##**###**%)

Abang Fuad is always my supporter since forever. When I took part in Taekwondo tournament back in university, even though I fell down hard on the floor and being kicked right on my chest, you still gave the sweetest smile and cheer for me from outside the ring. I got lots of bruises from the tournament and had to be satisfied with second place. You just said, “Successful men keep moving. They make mistakes, but they don't quit.” I like the piece of your chosen words on that time. It truly motivates me.

I practiced frequently with my training partner. The next year when the competition took place at my university, I had had the chance to face my same opponent on the final round challenge. She looked so tough and eager this time to knock me down again and let me feel humiliated for the second time. I just pray hard to God, “My greatest fear is ONLY You Allah.” Help me to win this time. I just tried to focus and maintain my sanity for those 7 minutes of time. I have had practiced with my partner to aim on the head coz it would carry bigger points but she is actively moving inside the ring and almost make me impossible to reach her.

Suddenly there was a chance, she was closer to me at one time, and maybe this will be the only chance I have to aim on her head. ..I was flying high, and I kicked her straight on her right head. She fell down this time and seems so hard to rise up again. I waited there; saw her face in pain, and suddenly the bell rang. Its 7 minutes. We had passed 7 minutes! Alhamdulillah. ..When they announced the name I just look down blankly on the floor…. The referee took my right hand up. I won it this time! Yeay..Alhamdulillah. The gold medal is mine now. Hihihi.. ABang Fuad congratulated me from phone. He couldn’t come. It’s ok because his words inspired me to do my best.

Hiiiiyaaakk = Takpe, kali ni turn kamu pulak ya. 0-0  ^-^

Jadi abang fuad, Jangan sedih ya kalau tak ada orang jenguk blog mar atau tinggalkan komen di sini. Mar menulis untuk kepuasan diri mar. Buat masa ni mar selesa sahaja tulis cerita cerita simple macam ni. Apa yang paling penting, mar sekarang dah boleh menulis semula. Lega rasanya..
Terima kasih sebab selalu beri semangat dan kekuatan pada mar.

Apa yang penting, Mar tak kan bertukar haluan dalam penulisan mar buat masa ni. Hihihi.