Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, August 22, 2013

Lebaran...2013



Sebelum mar terlewat, mar nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam di Malaysia dan juga anda yang sudi melawat blog mar ni.

Raya kali ni walaupun mar tak dapat pulang beraya di kampung, mar bersyukur sangat mak, ayah, adik dan kakak mar sudi naik ke KL untuk beraya bersama sama mar. Dalam hati sebenarnya rasa amat terharu. Ditambah lagi dengan kehadiran anak saudara mar yang baru, si kecil ‘Maria’..Jadi bila dapat berkumpul semua di KL, satu perasaan sukar digambarkan.

Untuk yang selalu bertanya pada mar, adik ipar mar Rifaiee Omar namanya. Beliau bukan lagi warga CST Production, dan kini beliau bergerak bersama abangnya menubuhkan syarikat RIO Production. Ia lebih kepada broadcasting and media production. Kak mar doakan agar Paiee akan dimurahkan rezeki dan sukses dalam bidang baru yang diceburi ini. Kepada anda yang ingin melihat lebih lanjut hasil kerja Rio Production, bolehlah lawati laman web rasmi mereka di facebook. 


Syawal mar bagi tahun 2013 adalah seperti gambar gambar di bawah.. Credit to Paiee. Kami sekeluarga hanya dapat berjumpa pada raya ke empat sahaja sebab Syazmin, Mar sendiri dan Ani ada tanggungjawab masing masing bersama keluarga mertua.Beraya bergilir gilir.Sebagai anak perempuan, mama dan papa sangat redha dengan apa sahaja keputusan kami mengikut suami. Bila kami dididik sebegitu, kami pun tidak kisah beraya di mana mana sahja dulu.


Ini semasa kami sekeluarga di rumah cikwok. Selalunya setiap tahun kami akan ambil gambar di dalam rumah cikwok. Ini tahun pertama kami ambil gambar di laman rumah cikwok. Gambar ni diambil pada hari Selasa 13 Ogos 2013 sebelum mama dan papa balik semula ke Johor.

Ini gambar Ani bersama ahli keluarga yang baru 'Maria'. Masya Allah, makngah geram sangat tengok awak Maria. Tapi makngah sarat mengandung dan sibuk uruskan abang Fariss yang lari ke sana kemari. Sekejap sahaja makngah dapat main main dengan awak sayang...


Ini Abang Fariss pada hari raya kedua kami. Kami menziarah kubur moyang Abang Fuad. Ini pertama kali Fariss ke kubur. Alhamdulillah ,Fariss tenang sahaja semasa di perkarangan kubur,tapi sedikit gembira bertemu dengan pasir.
 


Fariss dan babah.Tekun mendegar babah baca doa.



Waktu ni mar beraya di rumah Nurul, sepupu mar. Kami tiga beradik memang rapat sangat dengan Nurul. Ketika kecil nurul pernah duduk dengan kami di JB ketika ciknoi dan uncle Zainal bekerja di KL. Mar memang rapat sangat dengan nurul sampai sekarang. Nurul faham sangat perangai mar dan mar faham sangat perangai Nurul. Waktu kecil kami, bermain dan bergaduh tu adalah adat resam kami. Hihihi. Sayang Nurul tau.




Ini kami bertiga. Ini bukan Satu Malaysia tau..hahaha. Fariss baru sahaja belajar mengira. Paklang Paiee sebut One, Two, Three. Dia segera response One. Kami mak ayah pun ikutkan sahaja.

Masih kami bertiga. Papa dan mama beraya di rumah ibu mertua mar, merangkap mak dan ayah Abang Fuad. Kami memang tak dapat tangkap gambar pada raya pertama. Semuanya cepat sangat. Habis sahaja solat sunat Hari Raya, kami terus bergegas ke Melaka untuk beraya di Melaka .


Masih kami bertiga. Rasanya mar perlu abadikan gambar perut besar sebab memang pregnancy mar kali ni perut sangat besar berbanding mengandungkan Fariss


Ini gambar pokok naga papa di JB. Dah agak lama pokok ni di tanam. Hampir 6 tahun kalau tak silap. Hasil buah pun ranum. Besar dah pokok naga papa. :-)


Papa dan buah naga kesayangannya.


Masya Allah..Merah merah si buah naga.



Fariss dan opahnya. Jumpa sahaja terus minta dukung opah. Jangan minta dukung lama lama ya Fariss. Kesian Opah..


Pasangan baru. Adik mar Syazmin dan Paiee. Di tengah tengah tu atuk dan nenek mar :-)



Mar suka tengok gambar ni. Dua era kehidupan berbeza bergabung di dalam satu gambar.


Fariss dan dua pupunya, Humaira. 




Inilah dia si kecil Maria. Makngah harap awak membesar jadi anak yang solehah ya sayang.



Ini Fariss dan atuknya. Memang agak sukar dilepaskan bila atuk bertemu Fariss. Fariss akan melentok di bahu atuk dalam kebanyakan masanya.

Ini kami bertiga. Mar harap hubungan kita akan kekal sebegini buat selamanya..insha allah.. Sayang sangat korang semua .

Fariss masih bersama atuknya. 

Fariss bersama Ne. ONE Ne!

Yang terakhir ni gambar anak dan ayah. Sorang dah terlena, sorang lagi tunggu masa untuk terlena.

Raya mar kali ni penuh kesederhanaan. Mar bersyukur kerana walaupun tidaklah begitu sempurna, tapi mar dapat jumpa ahli keluarga mar. 

Bagaimana pula dengan sambutan lebaran anda kali ini ??

Selamat menyambut saki baki Syawal dan jaga pemakanan anda sepanjang mengunjungi rumah terbuka rakan taulan dan saudara mara!




Kelahiran....



Assalamualaikum wbt.

Haritu mar ada post status perihal meneran di Facebook. Banyak betul dapat response di wall dan juga inbox. Rasa menyesal pun ada juga post status….Yelah, dah janji nak tulis di blog.. Tapi, bila nak menulis je, rasa nak menangis dan termuntah… Abang Fuad suruh cari sumber gambar di internet, tapi mar memang tak sanggup nak tengok..Waaaaaaa!!!

Ok. Ibu ibu sekalian yang baru pertama kali nak bersalin. Mar ada tips untuk kuatkan minda masa nak bersalin nanti.

1.       Dekatkan diri pada Allah setiap waktu. Ini bermakna, selalu perlu meminta kekuatan, kasih sayang dan juga diringankan beban sakit bersalin. Suami kita tersayang mungkin berada di sebelah kita, TAPI tiada siapa yang dapat merasai dan mengerti sepenuhnya apa yang kita rasai melainkan Allah tuhan sekalian alam dan makhluk.

2.       Pilih bahan bacaan buku anda. Ibu ibu PERLU ada ilmu sepanjang proses mengandung dan juga persediaan untuk bersalin. Mar pernah post tentang buku yang mar baca sepanjang proses kehamilan mar. Lebih baik adalah buku buku ilmiah ya yang menerangkan dengan lengkap beserta gambar gambar.Ini entry mar haritu ..My New Book

3.       ELAKKAN selalu bertanya pengalaman bersalin dengan rakan rakan anda. Kadangkala, bila wanita bercerita, ada banyak ayat ‘penambah perisa’.Mar takut sekiranya anda terjumpa dengan rakan rakan yang akan menghilangkan semangat anda untuk melalui proses tersebut. CUBA cari rakan atau saudara mara yang selalu berfikiran positif. Anda pasti kenal mereka yang mempunyai sikap sebegini. Mar sepanjang proses mengandungkan Fariss Ayman dahulu, mar banyak rujuk pada kakak sepupu Abang Fuad; Kak Arin namanya. Beliau telah mempunyai 3 orang anak kini. Orangnya kecil molek sahaja, tapi hati waja dan sentiasa positif. Kak Arin juga pada mar pakar dalam bab penyusuan susu ibu dan sangat aktif di Melaka. Semua berkenan penyusuan ibu juga mar akan rujuk pada Kak Arin.Sehingga ke wad bersalin pun mar masih message dia. ORANG sebegini yang anda perlu cari ok ? 

4.       Jika anda membuat keputusan untuk bersalin di hospital dan bukan di rumah, selalunya anda akan dipanggil untuk menghadiri kelas ‘antenatal’. Aha, ambil peluang ini untuk berbaik dan beramah tamah dengan nurse, Sister,Matron, dan menjadi aktif di dalam kelas tersebut. Jika muka anda dikenali, ia pasti akan memudahkan proses anda untuk bersalin nanti..hihihi..(Percayalah)  Tanya lah seberapa banyak kemusykilan yang bersawang di minda anda kepada doktor doktor yang akan memberi taklimat. Doktor doktor tak makan pesakit.. Jangan takut untuk bertanya. Semua latihan senaman yang diajarkan, tolong praktikkan di rumah.

5.       Apalagi, ULANG KEMBALI STEP 1 sehingga tibanya waktu anda bersalin nanti ya? Allah sahaja lah tempat pergantungan kita.

Baiklah. Persediaan awal minda telah dibuat. Sekarang, anda boleh bertenang dan menunggu tibanya waktu si bayi kecil di dalam perut untuk  menjenguk dunia.

Seawal 34 minggu pregnancy, anda boleh mulakan perineal massage. Anda boleh lakukannya sendiri ataupun minta bantuan suami untuk melakukannya.Ia ada diajarkan ketika antenatal class yang anda hadiri. Jika anda masih belum menghadirinya, jangan lupa untuk bertanya lanjut kepada Doktor yang memberi taklimat. Ketika hendak melakukannya, pastikan tangan anda bersih daripada kotoran dan juga pastikan kuku anda pendek. Jika anda mahu lakukannya sendiri, sediakan cermin yang besar untuk anda mengenal pasti kawaan yang perlu diurut. Kaedah ini dikenal pasti dapat mengelak episiotomy and tearing during labor.Insha Allah. 


Selepas mencapai tahap 36 minggu, anda digalakkan untuk banyak membuat brisk walking.Ataupun membuat floor exercise ataupun berenang. Mar suka berenang. Hampir setiap minggu mar berenang. Ia sambil mengurut sambil menguatkan otot peha dan juga otot pelvic kita. Untuk bersenam ni, mar sarankan suami ada di samping isteri untuk memberi sokongan moral dan juga memberi bantuan untuk melakukan aktiviti senaman ini. 






Selalunya kesakitan itu dirasai bermula daripada perut menjadi mengeras. Kemudian, kesakitan di bahagian pinggang dan tulang belakang akan rasa seperti mencucuk cucuk. Senang cerita, setiap wanita akan mengalaminya setiap bulan; Bendera merah. Kesakitan itu berbeza beza bagi setiap wanita bukan? Ada yang sangat sakit, dan ada yang hanya terasa sakit sedikit pada peringkat permulaan contraction bermula. Ada rakan rakan mar yang tidak tahu contraction telah bermula. Beliau masih lagi boleh pergi membeli belah di shopping complex sebelum appointment pada jam 3 petang. Bila doctor check bukaan OS pada minggu ke 40 beliau tersebut, bukaan sudah pun 5 cm. Oleh itu, semua wanita perlu alert dengan apa yang dirasai badan. Jika tidak pasti, anda dinasihatkan untuk bergegas ke hospital.

Ok. Sekarang mar akan masuk bab apabila contraction anda sudah bermula. Mar sebelum ni bersalin di Hospital Ampang. Hospital Ampang adalah hospital kerajaan. Komplikasi mar sewaktu mengandungkan Fariss adalah high risk. Hospital swasta kebanyakannya tidak mahu ambil kes mar kalau tidak bersetuju untuk dibedah seawal 30 minggu. Team O&G di Hospital Ampang bersetuju untuk mengambil kes mar dan menunggu sehingga tibanya waktu mar untuk bersalin; dengan syarat mar akan dikawal rapi oleh team pakar di sana. Abang Fuad bekerja di Hospital AMpang, jadi mar lebih selesa dan yakin bila rakan rakannya menguruskan kes mar. Bila mar di wad, mar diletakkan dengan 3 orang ibu ibu yang menunggu masa untuk bersalin. Mar perlu di induce pada minggu ke 37. Itulah maksimum masa yang mar dapat untuk Fariss Ayman.Diantara ketiga tiga ibu yang mengalami kesakitan, ada seorang yang memberi mar sumber inspirasi untuk menjadi lebih tenang sepanjang proses tersebut. Beliau tidak menangis, merengek, tetapi mulutnya tidak henti henti berzikir di atas kerusi empuk yang diletakkan disebelah katil.Dalam keadaan seperti ini, anda sangat memerlukan sumber inspirasi orang orang yang positif ya.

Selalunya apabila bukaan OS anda telah mencapai 4cm atau 5cm, anda boleh dibawa ke labor room.Sekiranya bukaan anda mengambil masa yang agak lama dan panjang, sebelum mencapai 4cm atau 5cm, adalah amat digalakkan untuk anda berjalan jalan. Mintalah bantuan suami ataupun jika anda mahu gagahkan diri, berjalan jalan sambil memegang rail di dinding. Tarikan gravity bila anda berjalan banyak membantu untuk mempercepatkan proses kelahiran ya, Insha Allah. Tarik nafas dalam dalam, dan hembus di mulut. Cara pernafasan yang betul Insha Allah akan memberi anda lebih tenang dan bertenaga.Oh, jangan lupa untuk berzikir.

Apabila anda sudah mencapai bukaan 5cm, anda akan dibawa ke labor room. Bermulalah cabaran sebenar di sini ya rakan rakan. Anda TIDAK BOLEH meneran sekiranya tiada nurse yang meminta anda untuk meneran. Meneran hanya dibenarkan apabila bukaan OS anda telah lengkap 10cm. Ini untuk mengelakkan koyakan yang besar. NOKTAH.

Apabila bukaan OS anda telah mencapai 8cm, ia akan cepat sahaja menuju kepada bukaan ke 9cm dan juga 10cm. Ketika ini, anda perlu relaks, berzikir dan betulkan posisi duduk anda. Waktu Fariss dahulu, mar terlalu teruja untuk melihat apa yang doktor akan lakukan pada mar. Mar duduk tinggi .Tapi sebenarnya ini tidak digalakkan kerana posisi ini akan memberi kebarangkalian untuk mar menaikkan punggung…:-) Tolong jangan buat . Baring sedikit ke bawah dan JANGAN BERI GAP diantara punggung anda dengan katil.

Boleh lihat gambarajah di bawah. Apabila kita bersalin dalam keadaan separa baring, kepala bayi akan keluar melalui salurannya..Jika punggung kita naik ke atas, akan berlaku koyakan di bibir faraj. Itulah sebabnya doktor perlu membuat episiotomy.Oleh itu, anda perlu duduk rendah sikit, dan fokus untuk menekan punggung sentiasa ke bawah. Minta bantuan suami untuk menekan kuat lutut anda ke bawah ketika ini.


Apabila doktor memberi arahan untuk meneran, berdoa dahulu kepada Allah. Pastikan DAGU ANDA RAPAT KE LEHER ketika ini. Anda PUSH SEKALI SAHAJA dahulu sehingga kepala terkeluar di lubang faraj. Kemudian berehat sebentar kerana ketika ini doktor anda membantu anda untuk mengeluarkan bahu bayi. Apabila diarahkan untuk push sekali lagi, anda PUSH dengan kadar sedikit rendah daripada PUSH yang pertama dan insha Allah akan keluarlah bayi anda. Ingat ya kawan kawan, teknik PUSH ini juga penting. Semasa push kita tidak perlu menjerit jerit. Kita bukan menggunakan tenaga bunyi untuk mengeluarkan bayi, tapi ia persis seperti membuang air besar yang keras.Kita menggunakan otot di perut untuk menekan keluar sisa buangan. Samalah juga seperti meneran bayi.

Selepas berjaya meneran, peringkat labor yang ketiga adalah menunggu kelahiran placenta pula. Oh, labor ni ada 3 stage. Stage pertama adalah stage dilation atau lebih dikenali sebagai peringkat contractions semua itu. Stage kedua adalah pushing phase.Stage ketiga adalah delivery of placenta.Kita perlu menunggu sehingga habis keluar placenta dengan lengkap.

Alhamdulillah, Selamat dah semuanya..anda bolehlah mula menyusukan bayi kesayangan anda :-)
Kepada ibu ibu yang bakal melahirkan anak kelak, Selamat bersalin! Semoga proses kelahiran kita nanti akan dipermudahkan Allah dan semoga Selamat ibu dan anak kelak.Amin..

P/s : Sebenarnya ada pelbagai teknik untuk bersalin dan ada pelbagai teknik untuk push. Ada yang berpendapat tidak perlu PUSH,sewaktu crowning, anda berehat sahaja..Ada yang berpendapat bersalin berdiri lebih baik daripada baring.Semua itu terpulang pada anda Ok? Ini hanyalah perkongsian mar daripada apa yang mar alami dan juga apa yang Abang Fuad ajarkan kepada mar tempoh hari. Nanti kalau mar dah siap buat kajian tentang labor technique dan attend seminar O&G, mar akan tulis lebih lanjut di blog mar ni ya..hihihi 

Mar menulis ni sebenarnya sakit perut mengenangkan kembali masa keluarkan Fariss dulu.Leher rasa geli.Rasa nak menangis. Inilah pertama kali mar rasa tertekan untuk menulis. Semoga apa yang mar kongsikan di sini memberi jika tidak banyak, sedikit manfaat dan ilmu yang berguna buat anda.

P/S Part 2 :  Di bawah adalah contoh Episiotomy yang akan dibuat oleh doktor sekiranya anda memerlukannya. Garisan 'BIRU'  adalah episiotomy yang selalunya dibuat oleh doktor kepada ibu ibu. Kadang kadang abang Fuad kata walaupun teknik betul, tapi sekiranya ibu mempunyai peha yang berlemak  dan tidak kental episiotomy masih perlu dilakukan bagi memudahkan laluan bayi untuk keluar. Jadi, tak apa kalau kita bersalin nanti masih perlu episiotomy..Cuma kawal punggung daripada naik untuk mengelakkan koyakan yang besar.

Maaf. Mar lukis di Paint App sahaja. Nak ambil gambar di google banyak sangat gambar darah dan koyakan. Takut rakan rakan pun nanti termuntah.




Tuesday, August 20, 2013

Second Child Syn.....

Not writing is not an option. Not writing is like telling me I can’t perform one of the most basic functions that keep me alive. Because it is me. It’s how I cope, it’s how I process.

Being a second child in the family was a bit traumatized experience to me as a child. I had a hard time before. Believe me. I had to struggle to get all the attention from mom and dad. I was behaving quite badly. And I did not know how mom could survive those times. I sincerely felt pity to mom. She had a rough time too during that period…

When you became aware of your first pregnancy, you probably were exuberant and did everything right from avoiding caffeine and to taking your vitamins at the right time. Then your child came into this world, and every moment was captured on camera, right from the time she opened her eyes, to the time she first held your finger in her hand, when she first tried to stand, then walk, her first day at school, so on and so forth. She was the joy of your life.

Then came the news of your second pregnancy. Happy you were, but not enthusiastic. You forgot to avoid the caffeine, and forgot to take a dose of your multivitamins. When he came into the world, you managed to click a couple of his photographs, but every first of his was not as joyful and exciting as your first child's.

Normally, with the first child, everything is new, every experience is unique. As a parent, you are naturally driven to capture every moment, to applaud every achievement, and to generally create beautiful memories with the apple of your eye. Then, when your second child arrives, the experience is not so new. You've been there, done that. So what if your second child stood up for the first time, you've seen that before. However, it is still a first for him, isn't it? But because you've seen all this you probably fail to recognize this, and many more such achievements throughout, that make him feel less recognized and unworthy. He may thus also begin to develop resentful feelings for his sibling, which may lead to sibling rivalry.

Throughout this pregnancy, I have been doing a lot of thinking. Hopefully I could detect the signs earlier. Or maybe I could avoid it from happening to our second child.

Because you can't seem to show the same excitement about your second child, as you do with your first-born, he is likely to develop certain 'second child traits' so that your attention will be drawn towards them.

Sometimes a second child tends to do things that get him into trouble, simply as a way of seeking attention from his parents.

 They don’t like a comparison to his older sibling. We must not say 'why can't you be like your brother/sister?', because this will further prompt him to behave otherwise.

He is likely to do things that get him into trouble, simply as a way of seeking attention from you. Don't allow it all the time, but don't constantly reprimand him for it either.


 You may face a negative attitude, a lot of sarcasm, and persistent anger from him. However, we have to maintain our patience in such situations. These are walls he has built around himself that we can break through only over time with lots of love and affection.


As a second child, I accepted all flaws from my parents. Who does not make mistakes in life? Books are my close friends since I was a kid. I read motivational books on how to motivate myself, build my inner strength and believe in the beauty of every person.  At one point, I fell blessed with all those experience. It made me of who I am today. I am more positive in handling problems or difficult situations. Rivalry, showing off your life is better than others, and anything similar to that do not get my attention. I put family values as my main priority. There is nothing more essential than having family support throughout the journey of your life. I learned a lesson the hard way, but I don’t choose vengeance as a solution.

Our time has come when both of us have decided to have a second child. Our time and love are   going to be divided between both of our kids. It is natural for your first-born to have got all your attention because he was the only child around. Now, with a second one, we are bound to pay equal attention to both, and obviously, this time it is going to be lesser than the amount we gave our first-born. I need to try my best to figure out how we can manage our time so that our little one gets enough love and attention from us, and so that we can prevent the development of this syndrome.

Dear Allah, please make everything ease for us, and guide us to be a better parents; an Unbiased and a rational one…Amin..

Wednesday, August 7, 2013

It's Raya again



Salam and hi everyone

It was the last tarawikh we performed this year. Hopefully there will be another ramadhan for us next year.

I will just be around KL this year for raya. We will hang in here and waiting for friends and families to visit us. My contractions have had just started for the past few days ago. The doctor confirmed it was a false alarm since there was no Os opening yet even though I had unbearable sleepless nights.
I don’t want to think much this time. If it is time to push the baby earlier, hence I will. After all, I have made pretty much good precaution on the do’s and don’ts, but finally it is God who planned everything for me. To Allah I shall seek help and pray the best for us.

I am quite amused by the response I received from my several silent anonymous readers here. Not long ago, I posted few photos of H.O.L.S’s latest collections on my blog. Actually we do have our official facebook fan page and website, but it was here in this humble blog I met my customers through emails and whatsApp who are interested and bought several items from H.O.L.S. 

Since being HEAVILY pregnant, I was not in a mood of buying proper cloth for raya.I could be deliver the baby anytime soon. Hence, I picked few pieces from the upcoming and available collections from H.O.L.S. The material used is the best part why I chose to wear them  during raya. They suit me well as a pregnant lady with a big active toddler.








Do visit our official main page today!  House of Lady Sephia
So, we shall continue delivering all parcels starting next week insha Allah on Monday. If you are looking for a good piece of material with an affordable price, kindly make a visit to our facebook main page today!

To those who are celebrating raya at kampung, I pray; may you have a blast raya celebration and good moments with your families, relatives and friends.

We are going to be just fine here, waiting mom and dad to visit us and bring rendang, ketupat, lemang, lontong, ayam masak merah etc on the fourth day of raya…

“Di hari raya..teringat daku kepada semua juadah makanan…. :-(